Україна проти Росії: Уповноважена у справах ЄСПЛ прокоментувала перше засідання щодо Криму

Україна проти Росії: Уповноважена у справах ЄСПЛ прокоментувала перше засідання щодо Криму

Ексклюзив
Укрінформ
ЄСПЛ активізувався в розгляді справ "Україна проти Росії" по суті і може ухвалити рішення вже наступного року.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко.

"Європейський суд з прав людини дуже детально оцінює кожну справу, факти, аргументи. Попри те, що РФ вже не є членом Ради Європи, це не стало перешкодою для ЄСПЛ розглянути ті справи проти РФ, які вже були, так само ЄСПЛ вирішив, що може розглянути відповідно до процедури і всі наступні скарги щодо порушень Росією Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що матимуть місце протягом 6 місяців після виключення Росії з Ради Європи. ЄСПЛ не просто ухвалив це рішення, а й активізувався в розгляді справ проти РФ, ми вже маємо сьогодні розгляд справи по суті “Україна проти Росії (щодо Криму). І це говорить про те, що Росія не зможе уникнути відповідальності за ті злочини, які вона вчиняє”, - сказала вона.

Сокоренко зазначила, що Європейський суд ухвалив рішення приєднати до міждержавної справи “Україна проти Росії (щодо Криму)” міждержавну справу ”Україна проти Росії” щодо політичних в’язнів.

За її словами, сьогодні по цій справі відбулося перше судове засідання по суті, яке тривало майже дві години. Російська сторона не з’явилася.

“Наші скарги розглядалися по суті. Цьому засіданню передував обмін письмовими позиціями. Важливо зазначити, що в цій справі була подана і позиція РФ. Якщо повернутись на цей письмовий етап, то ми та російська сторона повинні були подати ці письмові позиції 28 лютого 2022 року. На 4 день повномасштабного вторгнення ми подали, хоча, можливо, ЄСПЛ цього і не очікував, адже був поінформований, що Україна під атакою. Але попри це ми вчасно подали свою позицію. ЄСПЛ повідомив, що РФ також подала 28 лютого 2022 року, заявляючи, що жодних порушень прав людини не відбувається. Ми також надавали наші контраргументи, детально пройшовшись по кожному їхньому пункту”, - розповіла Сокоренко.

Читайте також: Зеленський: Для України принципово, щоб кожен злочин РФ отримав справедливий вирок

Вона додала, що сьогодні в суді українська делегація представила свою позицію щодо масових і систематичних порушень прав людини на тимчасово окупованій території АРК, наголосивши, що порушення прав людини продовжують вчинятися.

“Порушення прав людини продовжують вчинятись навіть певною мірою інтенсивніше після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке є наступним етапом російської агресії, що почалася 2014 року. Ми просили ЄСПЛ визнати РФ відповідальною за порушення прав людини. А це відсутність розслідувань щодо фактів вбивства, тортури, катування, зникнення осіб, незаконні затримання, порушення права на справедливий суд, примусове накладення російського громадянства на мешканців Криму, заборона української та кримськотатарської мов, дискримінація кримських татар, порушення права на мирні зібрання, на вираження своїх поглядів, права на релігію, всі ці утиски ми постійно спостерігаємо на окупованій території Криму”, - наголосила вона.

За її словами, сьогоднішніми слуханнями було закрито етап розгляду по суті, тепер Україна очікує рішення по суті у справі “Україна проти Росії (щодо Криму)”.

“Тільки ЄСПЛ знає, коли буде винесене це рішення. Зараз суд має детально розглянути всі аргументи, було подано багато матеріалів, йдеться про порушення прав людини з 2014 року. Моє особисте сподівання, що рішення буде наступного року, півтора року максимум”, - зазначила вона.

Сокоренко також наголосила, що сам факт визнання ЄСПЛ порушень Росією прав людини на території України є вагомою складовою у відстоюванні справедливості для жертв збройної агресії РФ.

“РФ не байдуже на міжнародні судові процеси, які веде Україна, оскільки на цих процесах Україна по суті спростовує всі наративи РФ, які та просуває. І навіть той факт, що почавши повномасштабне вторгнення, на четвертий день подати коментарі в ЄСПЛ, стверджуючи, що не було жодних порушень прав людини в Криму, з їхньої сторони говорить про те, що вони до останнього намагаються поширювати свою картину того, що відбувається”, - зазначила Сокоренко.

Як повідомляв Укрінформ, 13 грудня Європейський суд з прав людини провів засідання по суті у справі “Україна проти Росії” (щодо Криму). На цьому засіданні Україна доводила ЄСПЛ, які саме порушення прав людини вчиняє Російська Федерація на окупованій території. Мова йшла про існування системної адміністративної практики порушень прав людини з боку Росії з часу окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-