Окупанти в Криму утримують без висунення обвинувачень 18 політв’язнів - Лубінець

Окупанти в Криму утримують без висунення обвинувачень 18 політв’язнів - Лубінець

Укрінформ
Із 180 політичних в'язнів кремля 18 осіб не мають статусу, що свідчить про зневагу росії до міжнародного гуманітарного права.

Про це під час дискусії до Дня спротиву окупації АР Крим та міста Севастополя, організованої Офісом омбудсмена спільно з Представництвом Президента України в АР Крим, заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

«Із 180 політв'язнів (кремля) 18 осіб - взагалі без статусу. Тобто і тут рф показує, що плювати вона хотіла на міжнародне гуманітарне право, коли цивільну особу без висунення обвинувачень і судових розглядів просто можуть тримати дуже багато часу», - заявив він.

Лубінець також зазначив, що багато кримінальних справ прив'язані до віросповідань громадян, зокрема, 100 справ стосуються кримських мусульман, 17 - «свідків Єгови».

Читайте також: У Криму за «дискредитацію зс рф» вже засудили понад 220 осіб

«Ми фіксуємо факти, що у розслідуваннях, у тому числі (які ведуться - ред.) російською окупаційною владою, є прив'язка до етнічного походження саме кримських татар», - сказав він.

Омбудсмен розповів і про мотиви обвинувачень громадян з точки зору окупаційної адміністрації.

«16 осіб - звинувачені у причетності до фінансування (тих чи інших - ред.) збройних формувань, 117 осіб - звинувачені в організації діяльності організацій, які у рф визнані терористичними чи екстремістськими», - сказав він.

За його словами, окупанти також звинуватили 18 осіб у підготовці диверсії, шпигунства; було відкрито 421 справу за ухилення від служби у збройних силах.

Читайте також: Лубінець: росія незаконно утримує 180 політвязнів, більшість із них - кримські татари

Крім того, Лубінець нагадав, що 36 політв’язнів мають серйозні проблеми зі здоров'ям, двоє померли. «І ми вважаємо, що це прямі результати того, що рф не надає меддопомоги», - заявив він.

Як повідомлялося, в інформаційному агентстві «Укрінформ» відкрилась виставка плакатів, присвячена Дню спротиву окупації Криму, що відзначається 26 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-