МЗС України засудило російські вироки фігурантам «справи кримських мусульман»

МЗС України засудило російські вироки фігурантам «справи кримських мусульман»

Укрінформ
Міністерство закордонних справ України засудило і назвало ганебними вироки, винесені сьогодні судом у російському Ростові-на-Дону громадянам України Сервету Газієву, Джемілю Гафарову, Аліму Карімову, Сейрану Муртази та Ерфану Османову.

Про це йдеться у заяві відомства, передає Укрінформ.

«Кримських татар незаконно засудили до 13 років позбавлення волі кожного. Громадян України затримали російські силовики під час масових обшуків у березні 2019 року на території тимчасово окупованого Криму за політично вмотивованими звинуваченнями. Вони належать до останньої п’ятірки з-поміж 25 затриманих у рамках сумнозвісної справи «Хізб ут-Тахрір». Під час тривалого розгляду «судової справи» російська сторона проявляла негуманне ставлення до політичних в’язнів та відмовляла їм у належній медичній допомозі. Зокрема, Джемілю Гафарову, який є особою з інвалідністю 2-ої групи, та 61-річному Сервету Газієву», – йдеться у заяві.

Читайте також: В Україні засудили вироки суду рф, який дав кримськотатарським активістам по 13 років колонії

В МЗС наголошують, що «так зване російське правосуддя неодноразово порушувало процесуальні права «підсудних» – заборонило виступати кримськотатарською мовою під час судових дебатів та відмовило у праві на останнє слово».

«Міністерство закордонних справ України закликає міжнародну спільноту та партнерів України, зокрема, у рамках міжнародної «Кримської платформи», продовжувати політико-дипломатичний тиск на російську федерацію до повного і безумовного звільнення усіх незаконно ув’язнених українських громадян, а також запровадити санкційні обмеження щодо посадових осіб, відповідальних за вчинення політично вмотивованих репресій проти громадян України», – йдеться у заяві.

Читайте також: У Криму загарбники відкрили 239 справ «за дискредитацію збройних сил рф»

Як повідомляв Укрінформ, 11 січня суд у ростові-на-дону (росія) дав учасникам «другої Сімферопольської групи» Хізб ут-Тахрір по 13 років колонії суворого режиму.

Фото: Крымская солидарность, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-