Справа Хізб ут-Тахрір: суд у рф дав п'ятьом кримським татарам по 13 років колонії

Справа Хізб ут-Тахрір: суд у рф дав п'ятьом кримським татарам по 13 років колонії

Укрінформ
Суд у Ростові-на-Дону (росія) дав учасникам «другої Сімферопольської групи» Хізб ут-Тахрір Сервету Газієву, Джемілю Гафарову, Аліму Карімову, Сейрану Муртазі та Ерфану Османову по 13 років колонії суворого режиму.

Про це повідомило громадське об'єднання «Кримська солідарність» у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Головуючий суддя Валерій Опанасенко визнав підсудних винними. Всім політв'язням присудили 13 років у колонії суворого режиму з першими двома роками у суворих умовах в'язниці», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, після звільнення на політв'язнів також поширюється обмеження свободи пересування строком на 1 рік, для Сервета Газієва та Аліма Карімова – 1 рік та 6 місяців.

Вирок суду підсудні слухали у футболках з гаслами: «Народженим у депортації помирати теж у депортації?», «Іслам не дорівнює тероризм, стоп 205.5», «Ліквідація всіх незгодних», «Іслам проти терору та насильства, стоп 205.5».

Після оголошення вироку Алім Карімов заявив, що після таких вироків «країна перетворюється на Північну Корею». Після цього його вивели із залу засідання.

Читайте також: У росії засудили кримського журналіста Аметова до 11 років колонії

Цей розгляд тривав близько двох років. Російський прокурор вимагав від 13 до 13,5 років позбавлення волі. Політв'язнів позбавили можливості виступити з останнім словом. Сервет Газієв не зміг виступити в дебатах - йому заборонили говорити кримськотатарською мовою, а російською він майже не володіє.

Водночас, як заявив аналітик КримSOS Євген Ярошенко, стан здоров'я засуджених у справі «Хізб ут-Тахрір» Джеміля Гафарова і Сервета Газієва суттєво погіршився, вони зазнають нелюдського ставлення з боку російських загарбників через відсутність медичної допомоги.

«Стан здоров'я Джеміля Гафарова і Сервета Газієва суттєво погіршився через жахливі умови тримання. Відсутність належної медичної допомоги можна розцінювати як нелюдське поводження з боку окупантів», – повідомив він.

Як зазначається, Джеміль Гафаров мав 3 групу інвалідності через хворобу серця. Після перебування за ґратами медики поставили йому 2-у групу інвалідності.

У Сервета Газієва в червні минулого року стався мікроінсульт, у нього паралізувало праву частину обличчя.

«Під час судового засідання фігурантам справи Джемілю Гафарову і Сервету Газієву, які мають серйозні вади здоров'я, окупанти не надали можливості відпочити і підготуватися до останнього слова. Такі дії є порушеннями національного законодавства не лише України, а й держави-окупанта», – додав Ярошенко.

Читайте також: У росії засудили кримськотатарського активіста у «справі Хізб-ут-Тахрір» до 17 років колонії

Як повідомлялося, раніше у Джеміля Гафарова під час засідання стався серцевий напад.

27 березня 2019 року у тимчасово окупованому Криму відбувалися масові обшуки у будинках кримських мусульман. Тоді затримали 25 активістів, звинувативши їх у причетності до політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана в Росії терористичною, але без обмежень діє на рівні національних законодавств багатьох країн світу. 27-28 березня «суд» у Сімферополі заарештував усіх затриманих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-