Кримського татарина Газієва в російському СІЗО побили та поголили йому бороду – Денісова

Кримського татарина Газієва в російському СІЗО побили та поголили йому бороду – Денісова

Укрінформ
До кримського татарина Сервета Газієва, який незаконно утримується у «ФКУ СИЗО-5 ГУФСИН России по Ростовской области», застосовано фізичне насильство – його повалили на підлогу, завдали ударів по спині, скрутили руки та поголили бороду.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Ганебний вчинок стосовно 61-річного політв’язня стався перед його випискою з міжобласної туберкульозної лікарні в № 19 в Ростові-на-Дону, де Сервет Газієв перебував через погіршення самопочуття на фоні перенесеного мікроінсульту", - написала уповноважена.

Стан здоров’я кримського татарина викликає серйозне занепокоєння, адже у російському слідчому ізоляторі йому регулярно не надається медична допомога, а тепер у нього ще й болить шия та німіє рука через побиття працівниками тюремної лікарні, наголосила Денісова.

За її словами, "кричуще ставлення до Сервета Газієва є помстою Кремля за його тверду позицію говорити рідною кримськотатарською мовою у СІЗО та під час судових засідань, а також постійне відстоювання своїх прав.

Такі дії стосовно нашого співгромадянина розцінюю як катування, нелюдське поводження та порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод".

Від уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової Денісова вимагає "невідкладно відновити порушені права Сервета Газієва – забезпечити необхідну медичну допомогу, а також сприяти в обранні іншого запобіжного заходу, не пов'язаного з взяттям під варту через критичний стан здоров'я громадянина України".

Крім того, уповноважена вимагає від генерального прокурора РФ Ігоря Краснова "надати правову оцінку злочинним діям працівників тюремної лікарні щодо українського громадянина та притягнути винних до кримінальної відповідальності".

Також Денісова закликала верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович, голову ОБСЄ Анн Лінде "зупинити свавілля країни-окупанта, продовжувати політично-санкційний тиск на РФ задля негайного звільнення усіх бранців Кремля".

Читайте також: Суд РФ звинуватив кримського татарина у тероризмі

Як повідомляв Укрінформ, 9 вересня п'ятьох кримських татар, фігурантів другої сімферопольської групи у "справі Хізб ут-Тахрір", серед яких Сервет Газієв, який переніс інсульт і був госпіталізований до тюремної лікарні, російський суд незаконно залишив під арештом ще на три місяці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-