У школах Криму з'явилися парти з біографіями військових, які воювали проти України

У школах Криму з'явилися парти з біографіями військових, які воювали проти України

Укрінформ
У школах тимчасово окупованого Криму продовжується протизаконна мілітаризація дітей: з'явилися "парти героїв" з іменами та біографіями уродженців півострова, які воювали проти України і були знищені.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, передає Укрінформ.

"У школах окупованого Криму з’явилися «парти героїв» із іменами ліквідованих в Україні мешканців півострова", - йдеться у повідомленні.

У КПГ зазначили, що у 2018 році партія «Єдина Росія» запустила проєкт «парта героя». Його метою, як декларувалося, було розповісти школярам "про земляків, які зробили доблесний вчинок і проявили особисту мужність та готовність до самопожертви". Раніше розміщували інформацію про загиблих солдатів Другої світової війни. Тепер на партах, за якими мають сидіти найкращі учні, з'явилися біографії учасників війни рф проти України. Так, у 37-й школі Севастополя встановили “парти героїв” із даними про знищеного під Херсоном снайпера Кирила Витоптова.

У Кримській правозахисній групі наголошують, що мілітаризація в Криму продовжується активними темпами, часто для цього використовуються навіть розваги для дітей. Наприклад, в Севастополі, на території Сапун-гори, влаштували «дитячий танкодром».

“Якщо раніше ми говорили, що подібна мілітаризація мала на меті підготувати до служби у російській армії, то тепер – під час повномасштабної війни, яку розвʼязала Росія, – це виправдання воєнних злочинів, які скоює РФ. Таким чином у свідомості дітей створюється уявлення, що воєнних злочинів немає, це розвага, це весело – кататися на танку. Але реальність зараз така: з танків вбивають тисячі мирних мешканців України, в тому числі дітей. Тому це не тільки підтвердження масштабів мілітаризації, це спроба виправдання воєнних злочинів навіть у свідомості дітей”, – вважає керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Читайте також: У Криму зафіксували майже 8 тисяч порушень основних прав людини - правозахисники

Правозахисники неодноразово заявляли, що кримські діти з початку окупації перебувають під впливом масштабної російської агресивної мілітарі-пропаганди. Частина таких дій підпадає під визначення воєнного злочину та порушує права дитини. Вся система шкільної освіти, починаючи з навчальних програм, у тій чи іншій формі пропагує службу в російській армії та «цінності російського світу», що позбавляє дітей можливості виявляти українську ідентичність або вільно вибирати свою ідентичність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-