У Криму зафіксували майже 8 тисяч порушень основних прав людини - правозахисники

У Криму зафіксували майже 8 тисяч порушень основних прав людини - правозахисники

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму зафіксовано 7 тис. 911 порушень основних прав людини, з них 5 тис. 613 - щодо представників кримськотатарського народу.

Про це голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв повідомив на пресконференції «Свобода, рівність, справедливість – відновимо права людини в кожному куточку України», присвяченій Міжнародному дню прав людини, яка пройшла в Укрінформі.

"За даними Кримськотатарського ресурсного центру, з 2017 (а більш системний та професійний моніторинг ситуації ведеться саме з цього року) по 2022 рік у Криму зафіксовано 371 обшук, 277 - щодо кримських татар, 1327 затримань, 1091 - щодо кримських татар, 1270 допитів, 969 - щодо кримських татар, 1212 арештів, 902 - щодо кримських татар. Загалом в окупованому Криму зафіксовано 7 тис. 911 порушень основних прав людини, 5 тис. 613 - щодо представників кримськотатарського народу", - сказав Барієв.

Читайте також: Кримчан вносять до списків присяжних на «судах», щоб зробити їх співучасниками злочинів рф — Меджліс

За його словами, Кримськотатарський ресурсний центр системно і постійно проводить моніторинг порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму, а з початком повномасштабної агресії цю роботу розповсюдили і на нові тимчасово окуповані території у Херсонській та Запорізькій областях. За інформацією КРЦ, кількість політв'язнів і переслідувалих у кримінальних справах досягла 266, з яких 189 - це представники кримськотатарського народу.

Експерти КРЦ напрацювали класифікацію жертв окупації, які переслідуються за карними справами, і за нею надають інформацію про тих, хто перебуває у місцях несвободи - колоніях та СІЗО; про тих, хто був у таких місцях, а зараз уже на свободі; а також про людей, щодо яких відкрито кримінальні справи, проведено суди, є вироки, але вони перебувають на свободі - не на території окупованого Криму, а тому їх і не затримали; або про тих, чия свобода обмежена.

Читайте також: Збройна агресія рф проти України є агресією проти міжнародного права - правозахисниця

Барієв додав, що в особливо складному становищі на тимчасово окупованому півострові опинився корінний народ Криму - кримські татари, оскільки вони чітко заявили про свою проукраїнську позицію.

У межах заходу спікери Кримськотатарського Ресурсного Центру поінформували про порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму та на новоокупованих територіях Херсонської та Запорізької областей, про становище політичних в’язнів Кремля і про важливість прийняття резолюцій по Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-