Україна вимагає від росії негайного звільнення Джеляла та інших політв'язнів

Україна вимагає від росії негайного звільнення Джеляла та інших політв'язнів

Укрінформ
Україна вимагає від росії негайно і безумовно звільнити першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та решту незаконно затриманих українців.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України щодо роковин затримання Джеляла.

«Вважаємо затримання Нарімана Джеляла та висунуті щодо нього звинувачення помстою росії за його участь в установчому саміті міжнародної Кримської платформи 23 серпня 2021 року, а також черговою спробою зламати дух спротиву окупації на півострові», - зазначили в МЗС.

У відомстві нагадали, що вже на 21 вересня окупанти анонсували оголошення «вироку» Наріману та затриманим разом з ним братам Азізу та Асану Ахтемовим, яким загрожує по 15 років позбавлення волі.

У міністерстві засудили ці дії рф і нагадали, що згідно з Женевською конвенцією, росія як держава-окупант несе відповідальність за забезпечення на території, над якою вона здійснює фактичний контроль, належного середовища для життя.

«Наріман Джелял не зміг взяти участь у другому саміті Кримської платформи, але заклик до росії про його негайне звільнення лунав у виступах делегацій, а також закріплений у спільній заяві, схваленій за результатами саміту 23 серпня 2022 року», - зазначили в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві закликали росію «негайно і безумовно звільнити Нарімана Джеляла та всіх інших українців, яких вона незаконно утримує як в тимчасово окупованому Криму, так і на своїй території».

Також МЗС звертається до міжнародних партнерів із закликом посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на керівництво рф задля звільнення нею громадян України.

«Україна продовжить спільну з партнерами боротьбу за їхню свободу, у тому числі в рамках міжнародної Кримської платформи», - додали в міністерстві.

Читайте також: Окупаційні «суди» у Криму перетворюються на поле битви за Україну - Чубаров

Як повідомлялося, 3 та 4 вересня 2021 року в окупованому Криму силовики провели незаконні обшуки та затримання першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, а також Азіза й Асана Ахтемових.

Спочатку Джелялу висунули обвинувачення у пособництві в диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували обвинувачення у "вчинення диверсії у складі організованої групи" та "незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, вчинені організованою групою". Згодом Джеляла звинуватили і в контрабанді вибухового пристрою.

Асана й Азіза Ахтемових обвинувачують у диверсії, скоєній групою осіб, незаконному придбанні, зберіганні вибухових речовин і контрабанді вибухових пристроїв.

російське обвинувачення запросило 15 років колонії для Нарімана Джеляла, Асана та Азіза Ахтемових.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-