Десятки країн та організацій підтвердили участь у Кримській платформі

Десятки країн та організацій підтвердили участь у Кримській платформі

Укрінформ
Десятки країн та міжнародних організацій вже підтвердили свою участь в онлайн-саміті Міжнародної "Кримської платформи".

Як передає Укрінформ, про це перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова повідомила у Фейсбуці.

За словами Джапарової, підготовка до саміту "Кримської платформи" перебуває на фінальній стадії.

“Десятки країн та міжнародних організацій вже підтвердили свою участь у заході на найвищому та високому рівнях. Це чіткий сигнал, що підтримка України на тлі безпрецедентної агресії росії зберігається та посилюється”, - заявила заступник міністра закордонних справ.

Читайте також: Беліз і Гватемалу запросили до участі у другому саміті Кримської платформи

За її словами, "Кримська платформа" є одним з важливих інструментів відновлення територіальної цілісності України та європейської безпеки в цілому.

Як наголосила Джапарова, завдяки роботі Президента Володимира Зеленського та української дипломатії під керівництвом очільника МЗС Дмитра Кулеби влада поставила хрест на намаганнях кремля легалізувати спробу анексії Криму. “А тому марення москви щодо анексії українських територій є нікчемними, зустрічають пекельну відповідь наших воїнів, дипломатів та стратегічних союзників”, - додала Джапарова.

Вона назвала особливо важливим те, що до "Кримської платформи" продовжують приєднуватися нові учасники з різних континентів, які готові разом з Україною наближати деокупацію Криму та відстоювати міжнародний правопорядок, заснований на правилах.

Читайте також: На саміт Кримської платформи запросять 48 країн і представників Азії, Латинської Америки й Африки

Метою другого (онлайн) саміту є активізація діалогу та здійснення кроків для посилення Міжнародної Кримської платформи на тлі повномасштабного вторгнення росії, а також розширення географії учасників платформи.

Під час саміту заплановано обговорити:

  • роль тимчасово окупованого росією Криму не лише у триваючій повномасштабній агресії проти України, але й у підриві безпеки у всьому Азово-Чорноморському регіоні, в провокуванні росією глобальної продовольчої кризи;
  • подальшу спільну реакцію на грубі порушення росіянами прав людини на півострові, які після 24 лютого лише посилились;
  • посилення політики невизнання для нівелювання усіх намагань росії легітимізувати спробу анексії півострова.

“Спроба анексії Криму була точкою відліку, зухвалим актом агресії росії проти України та світового порядку. Не всі оцінили ризики. Не всі зреагували належним чином. Через пасивність партнерів наша держава заплатила драматичну ціну, а світ зіткнувся з безпрецедентною загрозою російської війни. Рівень представленості та кількість учасників саміту свідчить, що міжнародна спільнота визнає свої помилки та налаштована рішуче”, - заявила Джапарова.

Як повідомлялося, "Кримська платформа" - формат консультацій та комунікацій, започаткований Президентом України Володимиром Зеленським у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних з півостровом. Метою є вироблення практичних підходів до привернення уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.

Цього року Україна планує провести другий саміт "Кримської платформи" 23 серпня в онлайн-форматі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-