Переслідування кримчан: РФ тримає у в'язницях 116 осіб

Переслідування кримчан: РФ тримає у в'язницях 116 осіб

Моніторинг
Укрінформ
За даними Кримської правозахисної групи, Росія тримає в місцях позбавлення волі, як мінімум 116 мешканців Криму, заарештованих у політично мотивованих кримінальних справах.

Про це йдеться в опублікованому на сайті КПГ Моніторинговому огляді ситуації з правами людини в Криму за січень 2022 року, передає Укрінформ. 

«Станом на кінець січня 116 осіб перебувають у місцях позбавлення волі у рамках політично мотивованого або релігійного кримінального переслідування. Ще 4 особи, позбавлення свободи яких може бути пов’язане з політичними мотивами, перебувають під вартою», - йдеться в повідомленні.

Крім того, зазначають в КПГ, 9 осіб у політично мотивованих справах перебувають під домашнім арештом.

За даними правозахисників, найбільш чисельною групою переслідуваних у даній категорії «справ» є учасники «справи кримських мусульман».

У січні 2022 року загальна кількість мешканців Криму, позбавлених волі у «справі кримських мусульман», склала 79 осіб. Ще 5 осіб обмежені в пересуванні: 3 перебувають під наглядом й не в змозі залишити окуповану територію, 2 — під домашнім арештом.

Читайте також: Правозахисники засудили нову хвилю обшуків та затримань в окупованому Криму

Фігурантів цієї «справи» звинувачують у причетності до ісламських організацій або в пропаганді діяльності організацій, які в РФ визнані терористичними чи екстремістськими, але не є такими за законодавством України.

Як повідомляє КПГ, дані «справи» розглядаються з порушенням права на справедливий суд, основними доказами для суду є свідчення анонімних свідків (багато хто з них — співробітники ФСБ РФ), досудові показання свідків, котрі у подальшому в суді заявляють, що такі свідчення дали під тиском, і лінгвістичні експертизи розмов обвинувачених мусульман.

Докази, надані стороною захисту, зазвичай «судді» до розгляду не беруть, констатують правозахисники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-