У Києві, Варшаві та Берліні встановлять інсталяції на підтримку кримських політв’язнів

У Києві, Варшаві та Берліні встановлять інсталяції на підтримку кримських політв’язнів

Укрінформ
У Києві, Варшаві та Берліні біля посольств Росії встановлять інсталяції на підтримку кримських політв’язнів в рамках міжнародного проєкту "Крим, 5-та ранку".

Як передає Укрінформ, про це Міністерство культури та інформаційної політики України повідомляє у Телеграмі.

"11 зламаних дверей — як символ 11 зламаних життів громадянських журналістів, кримських татар, встановлять перед посольствами Російської Федерації у Києві, Варшаві та біля Бранденбурзьких воріт у Берліні. Акція підтримки громадянських активістів та журналістів – політв’язнів Кремля відбудеться у період з 21 по 26 лютого під час Тижня спротиву окупації Криму. Вона відбудеться в рамках міжнародного проєкту "Крим, 5-та ранку", - ідеться у повідомленні.

Під час відкриття інсталяцій відбудуться читання уривків пʼєси “Крим, 5-та ранку” громадськими та культурним діячами, лідерами думок, такими як фронтмен гурту “Антитіла” Тарас Тополя, солістки Dakh Daughters Наталія Галаневич та Анна Нікітіна, та інші. Модератор події – журналіст, письменник і телеведучий Юрій Макаров.

Читайте також: Кримські татари формують міст дружби між Україною і Туреччиною – Ердоган

"Спецслужби не стукають у двері, чомусь завжди хочуть їх вибити. При цьому роблять це о п’ятій ранку — коли люди особливо беззахисні та не можуть розраховувати на допомогу адвокатів чи розголос в медіа. Ми вирішили зробити зламані двері центральним візуальним образом вуличного перформансу, поставивши їх перед російськими посольствами в кожному місті, щоб показати світові: російська каральна машина не збирається зупинятися — сотні кримських татар щоночі чекають, коли їх двері — і їхнє життя — зламають”, — повідомила автор ідеї Оксана Гончар.

На даний момент РФ за фальшивими звинуваченнями у терористичній чи диверсійній діяльності переслідує 130 громадян України у тимчасово окупованому Криму, з яких 121 перебуває в ув’язненні, 76 осіб вже засуджені на тривалі терміни, 45 осіб перебувають під судом і слідством.

"Ці переслідування зумовлені політичними, через громадянську позицію переслідуваних, чи релігійними мотивами, адже більшість із заарештованих є кримськими татарами, представниками корінного народу України. Відсутність повної інформації про перебіг слідства та про стан кожного з в’язнів не дає можливості по-справжньому зрозуміти ситуацію, діяти на користь їхніх інтересів, захисту і звільнення", - підкреслили у МКІП.

Читайте також: Правозахисники засудили нову хвилю обшуків та затримань в окупованому Криму

Проєкт "Крим, 5-та ранку" спрямований на те, щоб якнайбільше людей в Україні та за кордоном дізналися історії політичних в'язнів та отримали уявлення про життя кримських татар в умовах окупації півострову. Саме тому мистецький перформанс, на думку організаторів, стане логічним продовженням проєкту та нагадуванням, що ситуація й досі критична.

Мистецька акція стартує у Києві 21 лютого з 10:00-11:00 за адресою: Повітрофлотський проспект, 27.

Як повідомляв Укрінформ, 18 лютого в окупованому Криму затримали 15 осіб, які прийшли до Бахчисарайського районного суду на засідання з розгляду адміністративного матеріалу стосовно Едема Дудакова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-