Героями перформансу «Крим, 5 ранку» стали 11 громадянських журналістів

Героями перформансу «Крим, 5 ранку» стали 11 громадянських журналістів

Укрінформ
До Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів, в Українському домі відбулася прем'єра документального перформансу «Крим, 5 ранку».

Про це пише у Фейсбуці куратор проєкту, заступник гендиректора Українського інституту Алім Алієв, повідомляє Укрінформ.

«5 ранку - час, коли темні сили (ФСБ чи інші каральні органи) можуть прийти у дім, де всі сплять, перевернути все догори дриґом та забрати до в’язниці батька, сина або чоловіка. І поки наші співвітчизники за надуманими звинуваченнями знаходяться за ґратами, ми хочемо розповісти їхні історії, бо за кожним політв’язнем стоїть важлива, цікава та хвилююча людська доля», - сказав, відкриваючи захід, Алієв.

За його словами, проєкт був задуманий ще в серпні 2021 року, його основу складають п'єса, документальний перформанс, книги та інформація про героїв «найновішої історії Криму».

Читайте також: У столиці провели акцію на підтримку політвязнів Кремля

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, який виступив на презентації, сказав, що в Криму люди дивляться цей перформанс і чекають відповіді на одне питання – коли припиниться російська окупація?.

«Я знаю, що багато хто з тих, хто дивитиметься і слухатиме кожне сказане тут слово, намагатиметься отримати довгоочікувану відповідь на найбільш вистраждане питання, яке передається одним словом – коли. Коли в Криму зникне зло, а ті, хто прийшли з ним, підуть геть з нашої землі? Коли повернуться додому всі, хто незаконно позбавлений волі, коли вони зможуть обійняти своїх дітей, батьків, близьких? Коли високо в небі знову майорітимуть державні прапори України та кримськотатарський прапор із золотою тамгою», - сказав Чубаров.

За його словами, розповідь про 11 громадських журналістів, яка звучить у рамках цього проєкту, уособлює собою історії всіх політв'язнів Криму.

«Знайте, ці 11 журналістів, про яких ми говоримо, уособлюють собою весь Крим», - заявив глава Меджлісу.

Читайте також: У Пирогові обговорили збереження культури кримських татар в умовах окупації

За словами Алієва, учасники перформансу, голосами яких говорили герої кримських подій та які «створили хімію на сцені» - соліст гурту «Бумбокс» Андрій Хлівнюк; журналістка, телеведуча Мирослава Гонгадзе; правозахисниця, керівник організації Amnesty International в Україні Оксана Покальчук; актор, режисер, директор «Кримського дому» Ахтем Сеітаблаєв; співачка, солістка групи Go_A Катерина Павленко; журналістка, головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва; актриса Катерина Молчанова; засновниця фонду «Повір у себе» Ірина Іванчик; письменниця та перекладачка Катерина Калитко, журналіст Вадим Карп'як.

Як підкреслив Алієв, проєкт «Крим, 5 ранку» має на меті привернути увагу українського і міжнародного суспільства до порушення прав людини на тимчасово окупованому Кримському півострові. Найближчим часом його трансляція відбудеться у Польщі, Німеччині та інших країнах.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-