Правозахисники вимагають від РФ негайно звільнити журналіста Єсипенка

Правозахисники вимагають від РФ негайно звільнити журналіста Єсипенка

Заява
Укрінформ
Правозахисники вимагають від Російської Федерації звільнити незаконно засудженого в тимчасово окупованому Криму на 6 років колонії журналіста Владислава Єсипенка.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві, опублікованій Центром прав людини ZMINA.

Єсипенко був затриманий 10 березня 2021 року в Автономній Республіці Крим Федеральною службою безпеки РФ.

"Після затримання Єсипенко утримується у слідчому ізоляторі м. Сімферополя. ФСБ РФ звинуватило журналіста у незаконному виготовленні боєприпасів, а саме у “вийманні зі схованки компонентів вибухового пристрою”. Російські силовики Єсипенку приписують намір забрати з таємного сховища гранату за наказом Служби зовнішньої розвідки України. Кримінальну справу проти Єсипенка веде слідчий ФСБ Віталій Власов, який причетний до низки політично вмотивованих кримінальних переслідувань в окупованому Криму", - зазначили правозахисники.

Читайте також: У Росії суд ухвалив вироки двом кримським політв'язням

Втім, на їхню думку, насправді Єсипенко був затриманий у зв’язку з його політичними поглядами після відвідування акції з нагоди дня народження Тараса Шевченка, яка відбулась у Сімферополі 9 березня 2021 року.

"Правозахисники впевнені, що справжньою причиною переслідування Владислава Єсипенка є його журналістська діяльність як позаштатного співробітника, фрілансера Радіо Свобода, проєкту Крим.Реалії, який висвітлює порушення прав людини російською окупаційною владою в Криму", - підкреслюється у заяві.

Після затримання Єсипенко піддавався численним тортурам з метою отримання зізнання.

"Так, Єсипенко повідомив адвокату про застосування щодо нього ударів електричним струмом, побиття, удушення поліетиленовим пакетом, утримання оголеним та погроз вбивством. Отримане таким чином зізнання було, зокрема, продемонстроване 18 березня 2021 року в “інтерв’ю” з Єсипенком на підконтрольному владі РФ каналі “Крим 24”, - додають правозахисники.

Читайте також: Окупанти відправили під арешт чотирьох кримських татар, яким «шиють» тероризм

Адвокат Єсипенка Дмитро Дінзе повідомив про систематичні порушення під час судового розгляду його справи. Зокрема під час судового засідання у вересні 2021 року поняті під час допиту виглядали підготовленими — знали юридичну лексику, а розповідь про події, пов’язані із затриманням Єсипенка виглядали як завчасно завчені. На судовому засіданні 5 жовтня “суд” відмовив у допиті осіб, щодо допиту яких клопотала сторона захисту. 22 листопада у “Сімферопольському районному суді” під час чергового засідання у закритому режимі допитали експерта, котрий визнав “знайдену в машині журналіста гранату” саморобним вибуховим пристроєм. Однак експерт не спромігся відповісти на більшість питань адвоката, пов’язаних із параметрами, на підставі яких він дійшов висновку про те, що гранату було перероблено.

"Ми, представники правозахисних організацій, засуджуємо політично мотивоване ув’язнення Владислава Єсипенка у тимчасово окупованому Криму у зв’язку з його громадянською позицією та журналістською роботою та вимагаємо від влади РФ: негайно звільнити Владислава Єсипенка та всіх політичних в’язнів, які утримуються в місцях несвободи на території АР Крим та м. Севастополя або Російської Федерації; припинити переслідування кримчан за незгоду з окупацією, висловлення своїх поглядів та журналістську діяльність; негайно припинити застосування кримінального законодавства РФ на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя відповідно до норм міжнародного гуманітарного права", - заявили правозахисники.

Вони закликали міжнародні організації та уряди демократичних держав, а також країни-учасниці Кримської платформи звернутися до РФ з вимогою негайно звільнити Єсипенка, також засудити дії РФ щодо політичного переслідування журналістів та активістів в окупованому Криму і посилити тиск на російський уряд, щоб добитися звільнення усіх політв’язнів.

Читайте також: Окупанти залишили кримського імама Февзієва під арештом ще на пів року

Також правозахисники вимагають посилити секторальні санкції проти РФ за систематичні грубі порушення прав людини, злочини проти людяності та воєнні злочини та ввести персональні санкції проти посадових осіб окупаційної влади Криму та Російської Федерації.

Правозахисники також закликають Президента України, Верховну Раду, Міністерство закордонних справ, прокуратуру АРК та міста Севастополя забезпечити розслідування фактів незаконного позбавлення волі та переслідування Єсипенка та усіх інших фактів грубих порушень фундаментальних прав людини у тимчасово окупованому Криму, підписати ухвалений Верховною Радою закон про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України і закон щодо гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права, запровадити відповідальність за злочини проти людяності та воєнні злочини на окупованих територіях.

Заяву підписали: Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA, Центр Громадянської просвіти “Альменда”, КримSOS, Центр громадянських свобод, Освітній дім прав людини — Чернігів, Асоціація УМДПЛ, Благодійний фонд Восток SOS, Національна спілка журналістів України, проєкт “Без кордонів”, Регіональний центр з прав людини, Дім прав людини “Крим”, Центр гуманістичних технологій “АХАЛАР”, Громадська організація MART, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група.

Читайте також: Кримський татарин Еюпов у російському СІЗО потребує негайного медобстеження - Денісова

Як повідомляв Укрінформ, 16 лютого так званий "Сімферопольський районний суд" у тимчасово окупованому Криму незаконно засудив українського громадянина, журналіста Єсипенка до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму і штрафу в 110 тисяч російських рублів.

Фото: crimeahrg.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-