Кримський татарин Еюпов у російському СІЗО потребує негайного медобстеження - Денісова

Кримський татарин Еюпов у російському СІЗО потребує негайного медобстеження - Денісова

Укрінформ
Стан здоров’я кримського татарина Азамата Еюпова, який незаконно утримується у СІЗО Ростова-на-Дону в справі так званої «білогірської групи Хізб ут-Тахрір», суттєво погіршився.

Як передає Укрінформ, про це повідомила у Телеграмі Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

За словами Денісової, у 58-річного чоловіка ішемічна хвороба серця, він скаржиться на напади задухи під час руху - йому складно підійматися сходами навіть на другий поверх.

«Адміністрація слідчого ізолятора ігнорує прохання Еюпова провести йому медичне обстеження лікарем-кардіологом. Тривале перебування у СІЗО, неналежне медичне забезпечення, неможливість передати ліки родичами позначилося на стані його здоров'я», - написала омбудсман.

Вона вказує, що своїми незаконними діями керівництво слідчого ізолятора порушує права на життя, охорону здоров’я та медичну допомогу, які закріплені 2-ю статтею Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, а також 22-м пунктом Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.

Читайте також: Суд РФ відмовив у клопотаннях захисту кримського татарина, якому загрожує 20 років тюрми

Також Денісова звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходів для відновлення прав громадянина України, зокрема невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування.

Омбудсман закликала міжнародну спільноту звернути увагу на порушення прав Еюпова в російському СІЗО, продовжити діяльність, спрямовану на захист прав усіх бранців Кремля, та посилити тиск на країну-окупанта, аби змусити РФ негайно їх звільнити.

Читайте також: За рік в окупованому Криму було понад 350 затримань та 210 арештів - правозахисник

Як повідомляв Укрінформ, 17 лютого 2021 року в Криму пройшли масові обшуки в Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі. Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ернест Ібрагімов і Олег Федоров були доставлені у так зване «управління ФСБ» Криму, після чого їх узяли під варту та відправили на судово-психіатричну експертизу.

На початку липня 2021 року «суд» у тимчасово окупованому Криму продовжив на пів року арешт Азамата Еюпова. Політв’язня було етаповано до Ростова-на-Дону, а справу передано до Південного окружного військового суду РФ.

Фото: Людмила Денісова, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-