Суд РФ відмовив у клопотаннях захисту кримського татарина, якому загрожує 20 років тюрми

Суд РФ відмовив у клопотаннях захисту кримського татарина, якому загрожує 20 років тюрми

Укрінформ
Російський суд проігнорував три з чотирьох клопотань, заявлених захистом Азамата Еюпова, якому загрожує до 20 років позбавлення волі за нібито «організацію терористичної діяльності» у Криму.

Про це у Фейсбуці повідомляє "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

«Мною було заявлено клопотання, насамперед, про виклик та допит свідків, понятих та статистів, які брали участь у слідчих діях, зокрема, в обшуку. Коли увірвалися в будинок Еюпова, до його голови приставили пістолет і в цей момент підкинули дві книги», - повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

За його словами, захист мав намір допитати всіх, хто брав участь у цій слідчій дії, зокрема понятих, проте суд відмовив у цьому, пославшись на те, що свідчень прихованих свідків достатньо.

Читайте також: Експерти виявили монтаж аудіозапису у справі кримського татарина Джеппарова - адвокат

Захисту також відмовили у допиті статистів, які брали участь у впізнанні Еюпова та у виклику експертів, які готували лінгвістико-релігієзнавчу експертизу.

«Єдине клопотання, яке суд задовольнив – це виклик експерта, який проводив фонографічну експертизу – справа в тому, що від початку слідства захист і сам Еюпов кажуть, що на аудіозаписах, що є у справі, немає його голосу, і той голос, який йому приписують, належить абсолютно іншій людині. Захист має намір надати докази цього», - повідомив Курбедінов.

Адвокат розповів, що у ростовському СІЗО у літнього Еюпова погіршилося здоров'я, зокрема, посилилася ішемічна хвороба.

«Він, наприклад, не може піднятися навіть на третій, на другий поверх. Сьогодні судове засідання на його прохання проходило на першому поверсі. У нього дуже сильна задишка і зовнішній вигляд дуже втомлений, блідий», - повідомив адвокат.

При цьому, додав він, на прохання підзахисного провести кардіограму лікар СІЗО не реагує.

Читайте також: Розчарувався в «русском міре»: на лінії зіткнення затримали бойовика, який утік із «ЛНР»

У зв'язку з цим захисник має намір направити до слідчого ізолятора скаргу з вимогою проведення медичного обстеження та запиту даних до медустанови, де Еюпов проходив курс лікування перед арештом.

Розгляд справи Азамата Еюпова продовжиться 1 березня.

Нагадаємо, Азамат Еюпов був затриманий 17 лютого 2021 року у місті Білогірськ. Цього дня у будинках кримських татар у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Радянському районі ФСБ провела обшуки з подальшим затриманням сімох людей, одного з яких пізніше відпустили.

Еюпову ставиться за провину організація терористичної діяльності (частина 1 статті 205.5 КК РФ) і підготовка до насильницького захоплення влади (частина 1 статті 30 - стаття 278 КК РФ). За цими статтями йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-