Правозахисники закликають світ зреагувати на нову хвилю репресій у Криму

Правозахисники закликають світ зреагувати на нову хвилю репресій у Криму

Звернення
Укрінформ
Правозахисні організації України виступили зі зверненням у зв'язку з черговою хвилею політичних репресій в окупованому Росією Криму.

Текст документа публікує Кримська правозахисна група, повідомляє Укрінформ.

"Ми, представники правозахисних організацій, рішуче засуджуємо переслідування Ансара Османова, Аметхана Абдулвапова, Марлена Мустафаєва, Ернеста Сейтосманова та інших кримськотатарських активістів у тимчасово окупованому Криму за політично мотивованими справами", - йдеться у зверненні.

Як наголошують автори документа, чергове незаконне ув’язнення активістів у Криму грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права, які забороняють поширювати кримінальне законодавство держави-окупанта на окуповану територію (ст. 64 IV Женевської конвенції), а переслідування ідентифікованої групи чи спільноти з політичних мотивів є злочином проти людяності згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (ст. 7 (1)(h)).

Читайте також: У Криму після обшуків затримали чотирьох кримських татар

Зазначається, що під час обшуку в будинку Ансара Османова російські силовики підкинули заборонену літературу під матрац дитячого ліжка. У будинку Марлена Мустафаєва теж були підкинути дві книжки, які згодом “вилучили”.

Правозахисні організації вимагають від влади РФ негайно звільнити Марлена Мустафаєва, Ернеста Сейтосманова, Ансара Османова, Аметхана Абдулвапова та інших політв’язнів.

Звертаючись до міжнародної спільноти, зокрема до країн-учасниць Кримської платформи, правозахисні організації закликають посилити тиск на російську владу с метою звільнення всіх політв’язнів та запровадити персональні санкції проти суддів, прокурорів та слідчих, причетних до політичного переслідування громадян України в Криму за сфабрикованими справами.

Читайте також: Окупанти відправили під арешт чотирьох кримських татар, яким «шиють» тероризм

Документ, окрім Кримської правозахисної групи, підписали КримSOS, Центр громадянських свобод, Центр Прав Людини ZMINA, Правозахисний центр ДІЯ, Національна спілка журналістів України, Платформа звільнення політв’язнів, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Український осередок Міжнародного ПЕН-клубу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-