У Криму після обшуків затримали чотирьох кримських татар

У Криму після обшуків затримали чотирьох кримських татар

Фото
Укрінформ
В окупованому Криму відбулися обшуки у будинках кримських татар, після яких силовиками було затримано Ансара Османова, Аметхана Абдулвапова, Марлена Мустафаєва та Ернеста Сейтосманова.

Про це у Фейсбуці повідомляє "Кримська солідарність", передає Укрінформ. 

«За інформацією від наших регіональних активістів, з ранку в декількох будинках кримських татар мусульман у різних регіонах Криму проводяться слідчі заходи... Родичі затриманих повідомляють про те, що обшуки розпочалися дуже рано, близько 4 ранку... О 7 ранку затриманих відвезли» – йдеться у повідомленні.

За інформацією «Кримської солідарності» у с. Танкове Бахчисарайського району відбувся обшук у будинку Ансара Османова, якого відвезли до так званого управління ФСБ міста Севастополя. Відомо, що раніше він брав участь у громадських ініціативах та інформаційних кампаніях на підтримку кримських політв'язнів. Відвідував судові процеси з політично мотивованих справ у Криму та у Ростові-на-Дону.

Крім того, після обшуку затримано мешканця селища Біле під Сімферополем Аметхана Абдулвапова. Його відвезли до так званого управління ФСБ Криму.

Затримано також мешканця м. Білогірська Марлена Мустафаєва. Чоловік займається авторемонтом, брав участь у мусульманських похоронних обрядах. Активно відвідував суди та допомагав сім'ям політв'язнів, був волонтером «Кримської солідарності». Раніше, у грудні 2017 року, Мустафаєву присудили адміністративний штраф за участь у одиночному пікеті.

Читайте також: Окупанти залишили кримського імама Февзієва під арештом ще на пів року

Четвертий затриманий – мешканець села Тилове Балаклавського району Ернест Сейтосманов. Він є рідним братом політв'язня Енвера Сейтосманова, засудженого до 17 років суворого режиму за нібито причетність до політичної ісламської партії «Хізб ут-Тахрір». Сьогоднішній обшук у його будинку був четвертим. Ернест Сейтосманов відвідував судові процеси над кримськими татарами у Криму та у Ростові-на-Дону, допомагав сім'ям політв'язнів у вирішенні соціально-побутових питань, брав участь у громадських ініціативах.

Зазначається, що на момент проведення обшуків у багатьох адвокатів та правозахисників був недоступний мобільний зв'язок, додзвонитися до них ніхто не зміг. Також недоступні були телефони координатора «Кримської солідарності» Ділявера Меметова та громадянського журналіста Зідана Аджікелямова.

Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, розпочала кримінальне провадження після того, як 9 лютого вранці були проведені незаконні обшуки у домівках кримських татар на тимчасово окупованому півострові.

«Сьогодні, 9 лютого 2022 року, розпочато кримінальне провадження за фактом проведення «силовиками» держави-окупанта ряду незаконних обшуків в різних районах окупованого Криму. Кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла)», - йдеться у повідомленні

Санкція цієї статті ККУ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років.

У відомстві поінформували, що за результатами незаконних обшуків окупаційні правоохоронці в невідомому напрямку вивезли чотирьох кримських татар. У разі підтвердження інформації про їх затримання, діям «силовиків» буде надана відповідна правова оцінка, уточнюється у повідомленні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-