У ФСБ РФ назвали затриманих сьогодні кримських татар «терористами»

У ФСБ РФ назвали затриманих сьогодні кримських татар «терористами»

Укрінформ
У ФСБ РФ заявили, що четверо затриманих у середу, 9 лютого, в окупованому Криму кримських татар причетні до діяльності організації «Хізб ут-Тахрір» та здійснення «антиконституційної діяльності». 

Про це повідомляється на сайті ФСБ РФ, передає Укрінформ.

«Федеральною службою безпеки Російської Федерації у взаємодії з підрозділами МВС Росії в Республіці Крим припинено діяльність осередку міжнародної терористичної організації «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» (заборонено в Росії рішенням Верховного Суду Росії у 2003 році), затримано 4 учасники терструктури», йдеться у повідомленні.

Стверджується, що затримані нібито «здійснювали антиконституційну діяльність, засновану на доктрині створення так званого всесвітнього халіфату, руйнування інститутів світського суспільства та спрямовану на повалення насильницьким шляхом чинної влади».

Читайте також: Окупанти залишили кримського імама Февзієва під арештом ще на пів року

Крім того, у спецслужбі заявили, що затримані на зборах «розповсюджували серед мешканців півострова терористичну ідеологію».

Повідомляється також, що в будинках кримських татар «виявлено та вилучено значну кількість заборонених у Росії пропагандистських матеріалів «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі», засобів зв'язку, електронних носіїв інформації, які використовуються під час ведення терористичної діяльності».

За даними ФСБ, стосовно затриманих порушено кримінальні справи.

У будинках кримських татар, після яких силовики затримали Ансара Османова, Аметхана Абдулвапова, Марлена Мустафаєва та Ернеста Сейтосманова. Османова та Сейтосманова відвезли до так званого управління ФСБ у Севастополі, решту - до управління спецслужби у Сімферополі.

Читайте також: У Росії двом кримським татарам хочуть дати 16 і 19 років тюрми

Окупаційний суд у Севастополі призначив на 9 лютого судові засідання щодо обрання запобіжного заходу двом затриманим у середу кримським татарам. Про це у Фейсбуці повідомила журналістка Лутфіє Зудієва, передає Укрінформ.

«Ернесту Сейтосманову та Ансару Османову вже призначили судові засідання щодо обрання запобіжного заходу на 15 та 16 годин дня в Ленінському міському суді Севастополя», - повідомила Зудієва.

За її словами, матеріали щодо Марлена Мустафаєва та Аметхана Абдулвапова надійшли до канцелярії так званого Київського районного суду м. Сімферополя. Точний час початку засідань щодо них ще невідомий.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 9 лютого в окупованому Криму пройшли обшуки в будинках кримських татар, після яких силовиками було затримано Ансара Османа, Аметхана Абдулвапова, Марлена Мустафаєва та Ернеста Сейтосманова. Після обшуків Османова та Сейтосманова відвезли до так званого управління ФСБ у Севастополі, Абдулвапова та Мустафаєва — до управління спецслужби у Сімферополі.

Читайте також: Бранцю Кремля Джемілю Гафарову не надають меддопомогу – Денісова

На момент проведення обшуків у багатьох адвокатів та правозахисників був недоступний мобільний зв'язок, додзвонитися до них ніхто не зміг. Також недоступними були телефони координатора «Кримської солідарності» Ділявера Меметова та громадянського журналіста Зідана Аджикелямова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-