До ООН передали звіт про порушення прав корінного народу Криму

До ООН передали звіт про порушення прав корінного народу Криму

Укрінформ
Кримськотатарський ресурсний центр направив до Експертного механізму з прав корінних народів при Раді з прав людини ООН звіт «Мілітаризація окупованого Криму та переслідування корінного кримськотатарського народу».

Про це КРЦ повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«КРЦ надав інформацію про ситуацію з мілітаризацією окупованого РФ Криму, про системні військові навчання, про перекидання зброї на півострів, про незаконні призовні кампанії, а також про формування культу війни серед дітей», - йдеться в повідомленні.

У звіті зазначається, що з 2014 року Крим перебуває у стані затяжного міждержавного збройного конфлікту. «Російська окупаційна держава розміщує військові бази, ввозить на територію Криму важку військову техніку, є підозри, що на територію Криму було завезено ядерну зброю», - повідомляє КРЦ.

За його даними, протягом 2021 року російська влада 44 рази проводила військові навчання на території окупованого півострова за участю понад 47 550 військовослужбовців і 2 900 одиниць бойової та спеціальної техніки.

Читайте також: Росія продовжує мілітаризацію окупованого Криму - NYT

У громадській організації констатують, що окупація та мілітаризація Кримського півострова, розміщення на його території російських військових баз шкодять землям та природним ресурсам, обмежують доступ місцевих жителів до гірсько-лісової місцевості та порушують традиційні види життєдіяльності корінного народу Криму.

Правозахисники вимагають від Росії припинити мілітаризацію Криму та використання силових структур для переслідування корінного кримськотатарського народу, а також зупинити незаконну окупацію півострова.

Читайте також: Окупанти продовжують переслідування кримських татар та мілітаризацію дітей – HRW

Як повідомили в КРЦ, звіт направлено до Експертного механізму з прав корінних народів з метою включення зазначеної в ньому інформації до тематичної доповіді, яка буде представлена на щорічній сесії цієї структури в липні 2022 року. Також документ буде доопрацьовано та представлено Раді з прав людини на її 51-й сесії у вересні 2022 року.

Експертний механізм з прав корінних народів є допоміжним органом при Раді з прав людини ООН, яка була заснована у 2006 році резолюцією Генеральної Асамблеї ООН та є головним міжурядовим правозахисним органом ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-