Демократичні країни вітають ухвалення в ООН «Кримської резолюції»

Демократичні країни вітають ухвалення в ООН «Кримської резолюції»

Заява
Укрінформ
Ухваленням резолюції ГА ООН щодо мілітаризації Криму світова спільнота вкотре виявила свою прихильність суверенітету та територіальній цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

Про це йдеться в заяві делегації США в ООН, оприлюдненій на Генасамблеї після голосування за документ, повідомляє кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку.

«Майже вісім років від початку окупації Кримського півострова Росія продовжує становити загрозу нашій спільній безпеці», - ідеться в заяві.

Як зазначають її автори, Сполучені Штати особливо занепокоєні планами РФ, що «передбачають зусилля з дестабілізації України зсередини, а також широкомасштабні воєнні операції». Також указується на посилення Росією кампанії з дезінформації стосовно України.

 «США ніколи не визнають анексію української території Росією. Крим – це Україна», - наголошується в заяві.

Своєю чергою ЄС та інші країни Європи, зокрема Албанія, Молдова та Грузія зазначили, що ніколи не визнають незаконну анексію АРК та Севастополя. У своїй заяві Євросоюз посилається на Статут ООН, міжнародні документи, Кримську платформу та Будапештський меморандум, у якому ядерні держави гарантували безпеку Україні.

При цьому вказується на численні порушення міжнародного права Росією, зокрема  зведення мосту через Керченську протоку, який обмежує навігацію в регіоні. Зазначається, що окупаційна влада перешкоджає жителям Криму в збереженні українського громадянства.

Окрему заяву оприлюднили вісім країн північної Європи – Данія, Естонія, Ісландія, Норвегія Латвія, Литва, Фінляндія, Швеція. Вони засуджують агресію Росії проти України та незаконну анексію Криму. А також вітають створення міжнародної Кримської платформи «з метою мирно покласти край тимчасовій окупації і встановити контроль України над Кримом відповідно до міжнародного права».

У заяві також засуджується мілітаризація півострова, блокування судноплавства в частині Чорного та Азовського морів, а також переслідування кримських татар.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Генеральна Асамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів». Такий документ Генасамблея ухвалює щороку, починаючи з 2018-го.

Постпред України при ООН Сергій Кислиця, представляючи проєкт резолюції, зазначив, що Російська Федерація не наважується легітимізувати свою присутність серед постійних членів Ради Безпеки ООН, оскільки проводить агресивну політику щодо інших держав і не може розраховувати на підтримку двох третин членів, як це передбачено статутом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-