Суд у РФ залишив чинним вирок трьом кримським татарам – від 12 до 17 років

Суд у РФ залишив чинним вирок трьом кримським татарам – від 12 до 17 років

Фото
Укрінформ
Апеляційний військовий суд у м. Власиха Московської області (РФ) залишив у силі вирок учасникам красногвардійської групи "справи Хізб ут-Тахрір": кримські татари Абхаїров, Емірусеїнов та Абдулганієв проведуть у російській колонії від 12 до 17 років.

Про це у Фейсбуці повідомляє "Кримська солідарність", передає Укрінформ.

"Апеляційний військовий суд у м. Власиха затвердив вирок Південного окружного військового суду. Кримських мусульман Арсена Абхаїрова, Рустема Емірусеїнова та Ескендера Абдулганієва відправлять до російських колоній на терміни від 12 до 17 років", - йдеться у повідомленні з посиланням на адвоката Лілю Гемеджі, передає Укрінформ.

Під час слухання підсудні заявили клопотання для надання достатнього часу на ознайомлення з матеріалами "справи", оскільки суд першої інстанції обмежив їх у цьому. Апеляційний суд відхилив клопотання.

Адвокат Гемеджі наполягала у суді на неправомірності фоноскопічної експертизи, яка проводилася відомством, що має одне керівництво із ФСБ. Крім того, вона вказала на рекомендації ЄСПЛ, згідно з якими засекречування свідків можливе лише у випадку, коли їм загрожує реальна небезпека.

За словами Гемеджі, в останньому слові підзахисні говорили про те, що їхнє переслідування - політично мотивоване та незаконне.

Читайте також: В окупованому Криму – нові масові затримання біля «військового суду»

"Було зрозуміло, що вони не розраховували на справедливе рішення, говорили про політичну вмотивованість і про те, що їхнє переслідування не має під собою законної підстави — це боротьба з ними, як із членами мусульманської спільноти», — передала слова підсудних Гемеджі.

Під час засідання захистом було заявлено низку відводів, зокрема головуючого та всього складу суду, як зацікавлених у результаті справи. Проте заяви про відведення було відхилено.

У результаті рішення Південного окружного військового суду від 3 листопада 2020 року щодо Рустема Емірусеїнова, Арсена Абхаїрова та Ескендера Абдулганієва залишено без змін.

Читайте також: Політв'язня Абдуллаєва залишили в ШІЗО ще на 12 діб - правозахисники

Нагадаємо, розгляд апеляційних скарг на вирок фігурантам красногвардійської "справи Хізб ут-Тахрір" супроводжувався масовими затриманнями та арештами слухачів біля "Кримського гарнізонного військового суду" протягом кількох тижнів.

У понеділок за клопотанням захисту до зали було допущено 5 осіб з-поміж близьких родичів. Водночас 19 осіб, які перебували біля будівлі "військового суду", відвезли до відділення поліції, щодо них оформили адміністративні протоколи за статтею 20.6.1 КоАП РФ (Невиконання правил поведінки у разі надзвичайної ситуації або загрози її виникнення).

Як повідомлялося, 25 жовтня "правоохоронці" провели масові затримання кримських татар біля будівлі "Кримського гарнізонного військового суду" у Сімферополі, де проходила апеляція у справі "красногвардійської групи" з відеозв'язку з Апеляційним військовим судом у місті Власиха Московської області.

До цього, 11 жовтня, поліція розігнала десятки слухачів, які стояли у масках і з дотриманням соціальної дистанції біля будівлі "військового суду" в очікуванні на результат апеляційного засідання з красногвардійської "справи Хізб ут-Тахрір". Пізніше їм було винесено штрафи за організацію "одночасного масового перебування громадян у громадських місцях, які спричинили порушення громадського порядку".

Читайте також: До затриманих у Криму активістів не пропустили адвоката

Учасників красногвардійської справи Хізб ут-Тахрір затримали 14 лютого 2019 року за причетність до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір».

3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив фігурантів справи Рустема Емірусеїнова до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва – до 12 років та Арсена Абхаїрова – до 13. Рішення було винесено судовою колегією у складі – Пліско Роман, Костін Ігор, Звягін Євген.

Фото: Кримська Солідарність, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-