МЗС висловлює протест через вирок кримським татарам

МЗС висловлює протест через вирок кримським татарам

Оновлено
Укрінформ
МЗС України висловлює протест у зв’язку із рішенням Південного окружного військового суду Росії про засудження чотирьох громадян України у т.зв. справі «третьої бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МЗС України.

Зазначені громадяни України були незаконно затримані 11 березня 2021 року ФСБ РФ на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, обвинувачені за статтею 205.5 УК РФ «Організація діяльності терористичної організації».

Також у порушення норм міжнародного права вони були незаконно переміщені на територію Російської Федерації до м. Ростов-на-Дону.

«Сьогоднішнім т.зв. «судовим вироком» щодо позбавлення волі Сейтумера Сейтумерова на 17 років, Османа Сейтумерова - 14 років, Амета Сулейманова - 12 років, Рустема Сейтмеметова - 13 років за сфальсифікованими обвинуваченнями Російська Федерація вкотре продемонструвала свою політику репресій та утисків, спрямовану проти представників кримськотатарського народу з метою залякування та придушення будь-яких нелояльних громадянських рухів та ініціатив у тимчасово окупованому Криму», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: ЄС засудив арешт активістів в окупованому Сімферополі

У МЗС заявляють, що Росія повинна скасувати сьогоднішнє рішення суду та негайно звільнити Сейтумера Сейтумерова, Османа Сейтумерова, Рустема Сейтмеметова та Амета Сулейманова та усіх незаконно утримуваних нею громадян України.

«Закликаємо міжнародну спільноту засудити застосування Росією неправомірної практики судових переслідувань інакодумства та системне зловживання антитерористичним законодавством щодо українців та кримських татар в Криму, посилити дипломатичний тиск на РФ з метою звільнення усіх незаконно утримуваних нею громадян України, а також продовжити захист прав та свобод мешканців Кримського півострова, зокрема у межах Кримської платформи», - сказано в повідомленні.

Читайте також: Кримська платформа може з’явитися в тексті нової резолюції Генасамблеї ООН

Як повідомляв Укрінформ, 29 жовтня чотирьом учасникам «третьої бахчисарайської групи» російський суд призначив від 12 до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Також під судом в Сімферополі відбулася акція на підтримку фігурантів справи, під час якої російські силовики затримали 30 учасників. Перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова підкреслила, що двоє із затриманих були журналістами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-