Верховна Рада має якнайшвидше ухвалити законопроєкти на захист в'язнів Кремля - КримSOS

Верховна Рада має якнайшвидше ухвалити законопроєкти на захист в'язнів Кремля - КримSOS

Заява
Укрінформ
Правозахисні організації України закликають Верховну Раду якнайшвидше ухвалити законопроєкти, які внесені Президентом України на захист в’язнів Кремля.

Про це йдеться в їх спільній заяві, опублікованій на сайті громадської організації КримSOS, передає Укрінформ.

«Ми, представники правозахисних організацій, родин в’язнів Кремля, а також звільнені політв’язні і заручники, закликаємо народних депутатів України якнайшвидше ухвалити законопроєкти №6104, 6105 та 6106 про соціальний і правовий захист політв’язнів та членів їхніх сімей. Оскільки Президент України вніс ці законопроєкти як невідкладні, висловлюємо сподівання на їхній швидкий розгляд у парламенті», - йдеться у заяві.

Як вважають правозахисники, законодавчі акти, що вимагають підтримки парламентаріїв, повинні засвідчити політичну волю керівництва держави визначити на законодавчому рівні хто може вважатися позбавленим свободи внаслідок збройної агресії проти України. Також визначити за ким закріпити додаткові пільги та гарантії, на які можуть сподіватися в’язні Кремля та члени їхніх сімей.

Правозахисні організації нагадали, що 27 вересня 2021 року Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладні три законопроєкти про захист в’язнів Кремля та членів їхніх сімей, а саме проєкт закону «Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей» (реєстр. №6104), а також пов’язані із ним законопроєкти №6105 та №6106.

Читайте також: Денісова передала головному омбудсмену Туреччини список кримських політв'язнів Кремля

Автори заяви вважають ці законопроєкти довгоочікуваними, адже українські політв’язні на території Криму і РФ, військові і цивільні заручники в ОРДЛО та їхні родичі чекають їх більше п’яти років.

Тому, йдеться в документі правозахисників, «турбота про тих, хто був позбавлений свободи внаслідок збройної агресії РФ проти нашої держави, має перестати бути відтермінованою».

Заяву підписали Центр прав людини ZMINA, ПЛАТФОРМА ЗВІЛЬНЕННЯ ПОЛІТВ’ЯЗНІВ, Медійна ініціатива за права людини, Центр громадянських свобод, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, КримSOS, Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-