У Києві представили цикл документальних фільмів «Крим. 25 років боротьби за Україну»

У Києві представили цикл документальних фільмів «Крим. 25 років боротьби за Україну»

Фото
Укрінформ
В Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" презентовано цикл документальних фільмів "Крим. 25 років боротьби за Україну", що розповідає про те, як півострів наповнювався українським змістом і чому сталася російська окупація.

Про мету проєкту розповів автор ідеї та режисер фільмів Ібрагім Сулейманов, передає кореспондент Укрінформу.

"Про що наш проєкт і про що ми намагалися розповісти в наших фільмах? "Крим. 25 років боротьби за Україну" - це цикл документальних програм про політичну історію Криму, про те, як ця територія наповнювалася українським змістом, як проходили політичні процеси в Криму, про те, як ми опинилися в тій ситуації, яка є сьогодні», - сказав Сулейманов.

За його словами, автори серії документальних фільмів намагалися показати глядачеві, що тимчасова окупація Криму - це не раптовий результат, а підсумок "системної політичної, культурної, соціальної окупації Росією українського півострова протягом усіх років незалежності, з 1991 року".

Читайте також: Не послати б нам гінця: Кремль у пошуку способів примусу визнання Криму російським

Крім того, зазначив Сулейманов, творці документального циклу спробували знайти відповіді на питання чому Росія так наполегливо намагається видавити представників кримськотатарського та українського народів з теренів Криму, чому країна-окупант бачить свою загрозу в кримських татарах і чому українське слово і свобода слова придушується в Криму.

В цілому, підкреслив ініціатор ідеї, метою проєкту було створення якісних документальних фільмів саме про політичну історію Криму.

Як сказав Сулейманов, програми даного циклу створені за архівними матеріалами та спогадами безпосередніх учасників подій - лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, першого командувача ВМС України Бориса Кожина, народного депутата України багатьох скликань Юрія Кармазіна, політика Романа Безсмертного і багатьох інших.

Читайте також: Дії Росії у Криму несумісні з гуманітарним правом - МЗС Польщі

Велика частина фільмів документального циклу "Крим. 25 років боротьби за Україну" створена за підтримки Українського культурного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-