Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Не послати б нам гінця: Кремль у пошуку способів примусу визнання Криму російським

Не послати б нам гінця: Кремль у пошуку способів примусу визнання Криму російським

Укрінформ
Крім примусу визнати Крим, РФ перетворює Білорусь на нову військову базу для дестабілізації безпекової ситуації в Європі

Путін усе глибше заганяє свого білоруського колегу в пастку імперських намірів, намагаючись використати самопроголошеного Лукашенка на повну і водночас – здійснити анексію Білорусі максимально «законно». І тут омріяна ним «Союзна держава» може стати не лише засобом втілення мрій, а й способом примусу визнати Крим російським.

Як відомо, 4 листопада у Москві нібито планується підписання «союзних програм», які остаточно гарантуватимуть те, що Білорусь і надалі залишатиметься у сфері російського впливу. А днями окупований Росією Крим відвідала така собі делегація «громадських діячів» з Білорусі. У деяких російських та окупаційних пропагандистських ЗМІ їх навіть назвали «видатними діячами». Що ж такого «видатного» зробили білоруські візитери до окупованого Криму?

Усі вони – учасники акції-звернення до невизнаного президента Республіки Білорусь Лукашенка «Визнай Крим», яка, очевидно, стала частиною плану російських спецслужб. До складу делегації увійшли представники певних політичних організацій, які мають доволі тісні стосунки з РФ та брали активну участь у військових кампаніях. Так, «лідер десанту» Артем Агафонов позиціонує себе головою громадського об’єднання «Громадянська злагода», Валерій Драко керує російською акцією «Безсмертний полк» у Білорусі, Василь Зеликов ще у 2014 році писав листа Лукашенку про необхідність визнання «ДНР», а ще один кремлівський «рупор» Валерій Перевощиков, який очолює військово-патріотичний комплекс «Патріот», у 2020 році виступив співорганізатором відкритого листа до самого Путіна про надання підтримки кандидатам-прихильникам об’єднання Росії і Білорусі. Це неповний перелік «делегатів», але й він доволі чітко демонструє те, які позиції та цінності відстоюють ці «видатні діячі».

Псевдоделегати повідомили, що оголосили про ініціювання збору підписів за визнання Лукашенком Криму в складі РФ. Маніпулюючи якимись надуманими цифрами з нібито «соціологічних опитувань», білоруські візитери вважають, що більше 60 процентів білорусів «підтримують» визнання Криму російським. Тепер залишилося примусити Лукашенка не лише так думати, а й визнати Крим російським. Та навіть більше! Подібне «опитування» вирішили запустити і в окупованому Криму та навіть замахнутися на «міжнародну акцію». Про це і повідомили гастролери, адже, виявляється, у «багатьох країнах народи поважають волевиявлення кримчан». Нагадаємо, що до цих «багатьох» країн, де поважають та визнають анексію Криму дотепер належать лише Афганістан, Венесуела, Нікарагуа, Сирія та Північна Корея. Красномовний перелік, який Кремль намагається доповнити тепер ще й Білоруссю.

Початкова фаза цієї спецоперації розпочалася влітку за підсумками нібито «закликів громадян» до політичних партій та рухів Білорусі підтримати визнання окупації півострова. Вірогідно, що саме так російські спецслужби використовують підконтрольних політиків, громадські організації та рухи, які виступають основними інструментами реалізації плану з легітимації анексії Кримського півострова. Продовжилася ця історія «про кохання» відвертим шантажем з посилом на те, що Лукашенко просто зобов’язаний діяти в рамках принципів «Союзної держави», де питання «визнання Криму» нібито відображено в договорі. Цю тезу озвучив, зокрема, Агафонов, перебуваючи в Криму. Практично паралельно з візитом до Криму білоруських «громадських діячів» у Мінську також розгорнули своєрідну піар кампанію з об’єднання та визнання. Так, у мінському «Будинку Москви» 7-8 жовтня відбулася конференція-презентація економічного та туристичного потенціалу Криму. І тут «видатних діячів», тепер вже зі сторони РФ, також вистачало. Говорили про «співпрацю» Росії та Білорусі, усіляко пропагуючи переваги такої «інтеграції». Очевидно, участь білоруського бізнесу в Криму також має стати, за задумом його організаторів, своєрідним каталізатором та фактором підготовки «визнання» Криму російським на пострадянському просторі.

Як відомо, Лукашенко неодноразово говорив, що вважає питання приналежності Криму закритим, а офіційний Мінськ ніколи не оголошував про визнання «приєднання» Криму до Росії та тримав нейтралітет. Та Кремль далеко не вперше намагається тиснути через підконтрольні структури на режим Лукашенка для легітимізації анексії й окупації півострова. «Союзна держава», про створення якої мріє Путін, може стати ще одним інструментом такого тиску. Очевидно, Путіну вже не терпиться отримати «зізнання» в любові свого білоруського колеги, а заодно й у повній капітуляції Білорусі.

Еміне Джапарова
Еміне Джапарова

Експерти вважають, що основною метою чергового кремлівського проєкту під назвою «Визнай Крим» є спроба підриву «Кримської платформи», адже активізувалася РФ саме на фоні підготовки та успішного проведення в Києві потужного міжнародного саміту, основна мета якого – деокупація півострова. Москва ж практично позбавила Мінськ суверенітету і перетворила білоруську територію на плацдарм для дестабілізації ситуації в Європі. Про це днями заявила перша заступниця глави МЗС України Еміне Джапарова. За її словами, Росія використовує Білорусь як плацдарм для маніпуляцій міграційними потоками, які вона спрямовує до Польщі та Литви, порушує права людини та фактично влаштовує цілі кампанії політичних репресій, які лише посилюються. Окрім того, перша заступниця глави МЗС наголосила на важливості того, щоб Білорусь залишалася суверенною і незалежною державою, а подальша інтеграція з Росією не привела до появи на кордонах України та Євросоюзу нових викликів і загроз. «На жаль, сьогодні Білорусь усе далі віддаляється від цієї мети», – зауважила Джапарова, зазначивши, що у межах політики Кремля щодо всебічного поглинання і позбавлення Білорусі її суверенітету фактично відбувається «аншлюс» та перетворення країни на нову військову базу для дестабілізації безпекової ситуації в Європі».

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-