Секретний свідок у «справі Шихаметова» уникає явки в російський суд - адвокат

Секретний свідок у «справі Шихаметова» уникає явки в російський суд - адвокат

Укрінформ
У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону (РФ) на слуханні щодо кримського татарина Яшара Шихаметова зірвався допит таємного свідка «Алієва», який, на думку захисту, може переховуватися від органів ФСБ.

Про це повідомляє у Фейсбуці «Кримська солідарність», передає Укрінформ.

«Яшара Шихаметова судять за ймовірні зв'язки з ісламською політичною партією Хізб ут-Тахрір, забороненою в РФ, але яка відкрито діяла у Криму до 2014 року. Таємний свідок не з'явився на процес, це вже неодноразова практика», - йдеться в повідомленні з посиланням на адвоката Олексія Ладіна.

За його словами, на засіданні був запланований допит секретного свідка під псевдонімом Алієв, але з неназваних причин його явка не була забезпечена, що стає вже традиційним для даної категорії «справ».

Читайте також: Україна закликає ОБСЄ розпочати дистанційний моніторинг ситуації в окупованому Криму

«Свідки йдуть дуже неохоче на ці слухання, може бути, навіть ховаються від органів ФСБ. Раз по раз процеси зриваються», - сказав адвокат.

Звинувачення клопотало про зміну порядку дослідження доказів і замість допиту «суд» зайнявся вивченням матеріалів «справи». Зокрема, був представлений протокол огляду диска з прослуховуванням ФСБ з так званих конспіративних зборів «учасників Хізб ут-Тахрір», до яких зарахували Яшара Шихаметова.

Наступне судове засідання, на яке сторона звинувачення пообіцяла забезпечити явку секретного свідка, призначене на 20 жовтня.

Читайте також: Ще одному активісту в окупованому Криму продовжили арешт на три місяці

Як повідомлялося, 17 лютого 2021 року одразу в декількох районах Криму пройшли масові обшуки в будинках кримських мусульман, після яких були затримані, а потім заарештовані шестеро осіб - Азамат Еюпов, Яшар Шихаметов, Ленур Сейдаметов, Тимур Ялкабов, Ернест Ібрагімов й Олег Федоров.

Усім ставиться за провину членство в ісламській політичній партії Хізб ут-Тахрір, яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України і більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Фото: Кримська Солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-