У Києві відкрили виставку про історію та культуру литовських татар

У Києві відкрили виставку про історію та культуру литовських татар

Фото
Укрінформ
В Національному музеї народного декоративного мистецтва в Києві відкрили виставку "Кісмет Йорган" («ковдра долі»), що завершує присвячений литовським татарам проєкт "Крізь віки: набута Батьківщина".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, виставка "Кісмет Йорган. Тепла матриця поколінь" - це художній погляд на історичний шлях кримськоготатарського народу до Литви та сьогодення сучасного унікального етносу - литовських татар.

Це четверта, завершальна виставка проєкту "Крізь Віки: Набута Батьківщина", присвячена історії та культурі литовських татар.

Читайте також: У Херсоні презентували інсталяцію «Хайтарма. Повернення»

"Цей рік у Литві оголошено роком історії і культури литовських татар, а початок історії литовських татар тісно пов'язаний з кримськими татарами. З цієї нагоди ми разом з партнерами підготували цикл заходів, яким спробували осягнути цей довгий спільний шлях. В усіх заходах цього проєкту ми хотіли знайти та підкреслити те, що нас об'єднує як в історичному, так і сучасному світі", - зазначив посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас, відкриваючи експозицію.

Із литовської сторони у виставці беруть участь 13 авторів - Арвідас Алішанка, Аушра Ясюкявічютє, Віргінія Кірвялєнє, Аушра Клєйзайте, Жідре Рідуліте, Саулє Урьанавічютє, Владас Лісайтіс та група митців "Білі молі".

Читайте також: У Пирогові обговорили збереження культури кримських татар в умовах окупації

Серед експонатів - скульптура, живопис, графіка, текстиль та литовський документальний фільм "Каблучка вірності".

Виставка триватиме до 30 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, 31 липня у Києві стартував проєкт «Крізь віки: набута Батьківщина», який розповідає про історію кримських татар у Литві, а також про їх повернення до Криму після депортації.

Національний музей народного декоративного мистецтва, фото: mundm.kiev.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-