У Музеї книги і друкарства відкрили проєкт «Крізь віки: набута Батьківщина»

У Музеї книги і друкарства відкрили проєкт «Крізь віки: набута Батьківщина»

Фото
Укрінформ
У Києві стартував проєкт «Крізь віки: набута Батьківщина», який розповідає про історію кримських татар у Литві, а також про їх повернення до Криму після депортації.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Проєкт «Крізь віки: набута Батьківщина» у Музеї книги і друкарства України складається з фотовиставки «Просто неба» і виставки «Дорога, що стала долею». Мистецькі заходи триватимуть до 30 вересня.

Обидві події організували ГО «Інститут культурної дипломатії» в рамках «Року кримськотатарської культури в Литві» у співпраці з посольством Литви в Україні, держпідприємством «Кримський дім» та кількома українськими музеями.

У Музеї книги і друкарства відкрили проєкт «Крізь віки: набута Батьківщина» / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

Фотовиставка «Просто неба» показує історії кримських татар, яких автор Арвідас Шеметас, український фотограф литовського походження з Криму, зустрічав під час їх повернення на півострів.

Основна її тема - повернення кримських татар на Батьківщину після довгої розлуки. В експозиції представлені фотографії 1990-2000-х років.

Читайте також: У Києві відкрили виставку, присвячену жертвам насильницьких зникнень в окупованому Криму

Виставка «Дорога, що стала долею» зображує історичний шлях кримськотатарського народу з Криму до Литви, розповідаючи про формування етносу литовських татар, однієї з найдавніших меншин країни. За історичними даними, перші татари з‘явилися на території сучасної Литви ще у XIV столітті.

Експозиція поєднує книжки, вироби з традиційним татарським гаптуванням та інші експонати.

На церемонії відкриття проєкту посол Литви в Україні Вальдемарас Сарапінас наголосив, що історія татар є однією з тем, які поєднують наші країни. За його інформацією у Литві наразі живуть близько 2,5 тис. татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-