Керченська криза 2018 року: Кулеба розповів про майбутні слухання у Гаазі

Керченська криза 2018 року: Кулеба розповів про майбутні слухання у Гаазі

Укрінформ
Слухання у справі Україна проти Росії у Гаазі щодо затримання РФ українських військових кораблів та моряків у Керченській протоці в листопаді 2018 року дуже важливі для України, адже йдеться про незаконність затримання українських військових кораблів та судилища проти українських моряків.

Про це у своєму Tвітері написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

“Справа дуже важлива для України. Ми доводимо протиправність поведінки РФ по відношенню до нашої держави, незаконність затримання і утримання українських військових кораблів та протиправного судилища проти наших моряків, які 9 місяців провели в російській тюрмі”, - написав він.

За його словами, справа також визначальна для світу, оскільки Україна доводить фактами і юридичними позиціями, що абсолютний імунітет військових кораблів є основоположним принципом і обов’язком згідно з міжнародним морським правом, має дотримуватися всіма країнами, а його порушення караються.

Читайте також: Росія не скаже правду про MH17, треба продовжувати збір інформації – Bellingcat

“Я впевнений, що за нашим позовом Росія буде притягнута до відповідальності, скільки б часу це не зайняло. Ефективна робота МЗС у міжнародних судах — це інструмент встановлення справедливості та ще один важіль тиску на Москву”, - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, Арбітраж, що був створений відповідно до Конвенції ООН з морського права, проведе у Гаазі 11-16 жовтня слухання у справі Україна проти Росії щодо затримання РФ українських військових кораблів та моряків у Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Читайте також: Венедіктова у Гаазі розповіла про хід розслідування у справі МН17

Слухання проходитимуть у будівлі Палацу Миру в гібридному форматі. Через коронавірус використовуватимуть відеозв’язок.

Відповідно до графіка, слухання проводитимуться в два етапи.

У понеділок, 11 жовтня 2021 року, Російська Федерація проведе перший раунд усних аргументів. У вівторок, 12 жовтня 2021 року слово матиме українська делегація.

Другий раунд дебатів сторін відбудеться 14 та 15 жовтня 2021 року.

Також 16 жовтня зарезервовано на випадок необхідності.

Читайте також: Кулеба: Зеленський вів би розмову з Путіним з наступальних позицій

Вступне слово, зроблене агентами кожної зі сторін, транслюватиметься в режимі реального часу.

Слухання стосуються попередніх заперечень, поданих російською стороною.

25 листопада 2018 року біля берегів окупованого Криму російські прикордонники обстріляли і захопили три українські військові кораблі, а також затримали 24 моряків. Військовослужбовців обвинувачують у незаконному перетині кордону Росії (покарання за цією статтею передбачає до шести років ув'язнення). Україна вважає те, що трапилося, порушенням імунітету військових кораблів.

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм можливість повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, в рамках якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного моря РФ передала Україні катери “Бердянськ”, “Нікополь” та буксир “Яни Капу”.

20 листопада вони прибули в український порт Очаків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-