В окупованому Криму завтра продовжиться судилище над Єсипенком

В окупованому Криму завтра продовжиться судилище над Єсипенком

Укрінформ
Так званий «Сімферопольський районний суд» в тимчасово окупованому Криму у вівторок, 21 вересня, продовжить розгляд по суті справи журналіста-фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомляє уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова. 

Омбудсмен зазначає, що країна-окупант звинувачує Єсипенка у нібито «незаконному виготовленні вибухових речовин та зберіганні зброї».

Крім того, у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбудеться судове засідання у так званій «справі Хізб ут-Тахрір»:

  • стосовно учасників так званої «другої сімферопольської групи», до якої входять Ремзі Бекіров, Ризі Ізетов, Раїм Айвазов, Шабан Умеров та Фарход Базаров. Під час засідання очікується розгляд справи по суті;
  • стосовно учасників так званої «другої сімферопольської групи», до якої входять Тофік Абдулгазієв, Владлен Абдулкадиров, Іззет Абдуллаєв, Меджит Абдурахманов та Білял Аділов. Під час засідання планується розгляд справи по суті;
  • стосовно учасників «другої бахчисарайської групи» Олега Федорова та Ернеста Ібрагімова. Під час засідання планується розгляд справи по суті;
  • очікується попереднє засідання у справі Ленура Сейдаметова і Тимура Ялкабова, які входять до так званої «третьої сімферопольської групи».

Денісова закликала генерального консула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського та міжнародні правозахисні організації відвідати незаконні судилища задля недопущення порушення прав незаконно утримуваних громадян України, а також сприяння забезпеченню права на захист і справедливий суд.

Читайте також: Генконсул України у Ростові відвідав етапованих кримських татар

Як повідомлялося, 10 березня Владислава Єсипенка затримали в тимчасово окупованому Криму. Його звинуватили в незаконному виготовленні вибухового пристрою.

ФСБ РФ стверджує, що затримала Єсипенка нібито для уникнення проведення ним підривних акцій в інтересах українських спецслужб.

12 березня Єсипенка взяли під варту. До журналіста протягом 27 днів не допускали адвокатів. Пізніше він повідомив про тортури з боку російських спецслужб.

Читайте також: Стан здоров’я задовільний: митрополит ПЦУ зустрівся з заарештованим у Криму Єсипенком

Адвокат Олексій Ладін заявив, що слідчі ФСБ за підсумками дактилоскопічної експертизи не виявили відбитків Єсипенка на вибухівці, нібито знайденій в машині журналіста.

Українському громадянину загрожує 18 років позбавлення волі. Саме на такому покаранні наполягає сторона обвинувачення.

6 вересня Єсипенко на слуханні його «справи» в Сімферопольському міському «суді» заявив, свідчення окупантам давав під тортурами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-