Кулеба: Якщо ми відмовимося від деокупації Криму - суверенної України не буде

Кулеба: Якщо ми відмовимося від деокупації Криму - суверенної України не буде

Укрінформ
Деокупація Кримського півострова буде пріоритетом міжнародної діяльності України та роботи Міністерства закордонних справ, доки не повернемо Крим.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у виступі під час Години запитань до уряду в парламенті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Міністр нагадав, що Україна реалізувала історичну за своїм масштабом зовнішньополітичну ініціативу - Кримську платформу, завдяки якій вперше за багато років питання Криму винесено на найвищий міжнародний рівень.

У цьому контексті він акцентував, що Кримська платформа стане драйвером багатьох важливих національних рішень в Україні та за кордоном, які наближатимуть деокупацію півострова.

«Я хочу дуже чітко відзначити, що битва за Крим - це битва за Україну. Хто б що не казав, якими б іронічними не були посмішки скептиків, але якщо ми відмовимося від активної деокупації Криму - суверенної України не буде. Ми не складемо історичний іспит на зрілість, на здатність ефективно та безапеляційно захищати національні інтереси. Саме тому деокупація півострова буде пріоритетом міжнародної діяльності України, моєї роботи та роботи Міністерства закордонних справ, допоки ми не повернемо Крим», - сказав Кулеба.

Він висловив переконання, що Крим - це тест, який визначає правила гри та майбутнє світового порядку у XXI сторіччі.

«Але відповідь на запитання, що буде вирішувати долю країн та мільйонів людей - груба військова сила чи глобальна співпраця, - має бути надана не лише в Києві, але й в інших столицях світу, і цю відповідь ми можемо отримати разом з вами, народними обранцями», - вважає глава української дипломатії.

На його думку, реакція Москви свідчить, що Кримська платформа несе реальну загрозу намірам Росії продовжувати окупацію.

Читайте також: Кулеба вважає санкції РФ проти нього помстою за «Кримську платформу»

«Кремль вдався до прямої помсти та залякування Такі емоційні дії Росії підтверджують моральну поразку Москви, а кількість учасників Кримської платформи - поразку її дипломатії… Кримська платформа - це беззаперечна перемога України», - переконаний міністр.

Як повідомлялося, 23 серпня в Києві за участю 46 іноземних делегацій відбувся установчий саміт Кримської платформи.

Кримська платформа – новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-