Кислиця закликав членів ООН долучатися до Кримської платформи

Кислиця закликав членів ООН долучатися до Кримської платформи

Укрінформ
Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав приєднуватися до декларації Кримської платформи ті держави, які не змогли взяти участь в її інавгураційному саміті.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це Кислиця заявив, виступаючи на засіданні Генасамблеї ООН перед голосуванням за збереження в порядку денному сесії пункту «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України».

«Я хотів би закликати всі держави-члени ООН, які не змогли взяти участь в інавгураційному саміті, розглянути можливість приєднання до Декларації, яка залишається відкритою, і проголосувати за сьогоднішнє процедурне рішення Генеральної Асамблеї», - сказав він.

Постпред пояснив, що Кримська платформа – це новий формат міжнародних консультацій і координації, спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на тимчасову окупацію півострова. Її мета -  деокупація Криму та мирне повернення Україні контролю над ним.

Читайте також: Переслідування кримських татар: Чубаров закликає учасників «Кримської платформи» до консультацій

Кислиця вказав, що російська окупаційна влада після саміту Кримської платформи «лише посилила репресивну практику щодо українських громадян, які прагнуть повною мірою користуватися своїми правами людини й основними свободами».

Дипломат розповів, що 3 і 4 вересня співробітники ФСБ РФ затримали п'ятьох кримських татар, включаючи першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. «Той факт, що пан Джелял публічно підтримав Кримську платформу і взяв участь у її інавгураційному саміті, очевидно, є реальною причиною його переслідування», - додав Кислиця.

Він також нагадав, що у 2014 році Генеральна Асамблея у резолюції 68/262 «Територіальна цілісність України» підтвердила свою прихильність суверенітету, політичній незалежності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Читайте також: Кулеба - Росії: Припиніть мститися невинним людям за саміт «Кримської платформи»

За словами постійного представника, збереження цього пункту в порядку денному дає Генасамблеї можливість розглядати ситуацію на тимчасово окупованих територіях України «всебічно, у всій її складності, у тому числі політичні, гуманітарні, соціальні, правозахисні, гендерні та інші аспекти».

Розгляд цього питання на пленарних засіданнях три роки поспіль «свідчить про зростаючу увагу міжнародної спільноти до продовження кричущих воєнних дій проти України, які й далі підривають міжнародний мир і безпеку», підсумував Кислиця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-