Кулеба - Росії: Припиніть мститися невинним людям за саміт «Кримської платформи»

Кулеба - Росії: Припиніть мститися невинним людям за саміт «Кримської платформи»

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Росію припинити мститися невинним людям за провал своєї кампанії щодо зриву саміту «Кримської платформи», а відповідати Україні на рівні міждержавних відносин.

Про це Кулеба заявив на онлайн-брифінгу в четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Міністр нагадав, що 3-4 вересня в окупованому Криму після незаконних обшуків були вивезені в невідомому напрямку, а потім узяті під варту п'ятеро кримських татар - Ельдар Одаманов, Наріман Джелялов, Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов і Шевкет Усеінов.

«Тут не може бути інших інтерпретацій, окрім як визнати, що ці обшуки та затримання є помстою Росії за успішне проведення Україною саміту «Кримської платформи». Проваливши свою кампанію із запобігання проведенню саміту, Росія вдалася до того, що вміє робити найкраще, - до репресій і за свої помилки і прорахунки вона змушує платити невинних людей – кримських татар, кидаючи їх за грати і приносячи горе в їхні сім’ї», - сказав Кулеба.

Він акцентував, що всі висунуті їм звинувачення є абсурдними і політично вмотивованими, і наголосив, що Україна працюватиме з партнерами над тим, щоб звільнити цих людей та усіх інших політичних в’язнів, яких утримує РФ.

У цьому контексті Кулеба нагадав, що під час візиту до Вашингтона Державному департаменту США було передано повний список українських в’язнів, яких утримують в ОРДЛО, окупованому Криму та на території Росії, а під час зустрічі президентів України і США Володимир Зеленський порушив це питання перед Джо Байденом.

«Ми будемо використовувати всі можливості для того, щоб звільнити наших людей. До росіян у мене один заклик: «Припиніть демонструвати свою дріб’язковість. Якщо ви не можете зупинити державу Україну від боротьби за Крим і звільнення півострова, не треба зриватися на невинних людях. Якщо ви такі круті, то відповідайте нам на рівні міждержавних відносин, а не ницо переслідуючи невинних людей», - акцентував глава української дипломатії.

Читайте також: Джелялов написав адвокату про затримання, мішок на голові та очну ставку у ФСБ

У відповідь на запитання, він також зазначив, що стосовно затриманих кримських татар українська сторона ставить перед собою два завдання: перше – забезпечити, щоб до цих людей не застосовувалися тортури і з ними гідно поводилися протягом того часу, коли вони перебуватимуть за гратами, і друге завдання – це їхнє звільнення.

«Досвід попередніх семи років демонструє, що для виконання першої задачі дуже важливим є публічний розголос і привернення уваги міжнародного співтовариства до доль цих незаконно затриманих громадян. І саме цим ми зайнялися насамперед – ви бачили заяви України та багатьох інших держав з цього приводу. Звільнення є задачею іншого порядку – тут потрібно працювати, що називається, тихою дипломатією, кулуарно з різними країнами, які здатні допомогти нам у цьому. І саме цим ми зараз і займаємося», - резюмував Кулеба.

Читайте також: Чубаров закликав західні країни не зустрічатися з Путіним

Як повідомлялося, 3-4 вересня в Криму після обшуків були вивезені в невідомому напрямку п'ятеро кримських татар: Ельдар Одаманов, Наріман Джелялов, Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов і Шевкет Усеінов. Їх місцезнаходження стало відомо лише за кілька днів після викрадення.

6 вересня підконтрольний РФ так званий Київський районний суд Сімферополя ухвалив рішення взяти під варту на 60 діб, до 4 листопада, Джелялова і братів Ахтемових. Їм повідомили про підозру в нібито причетності до пошкодження газопроводу в селі Перевальне 23 серпня згідно з частиною 1 статті 281 - "Диверсія" Кримінального кодексу РФ.

Одаманову і Усеїнову присудили адміністративний арешт на строк 14 і 15 діб за «непокору законним вимогам співробітників поліції» (ст.19.3 КоАП РФ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-