«Суд» в окупованому Криму відправив у СІЗО братів Ахтемових

«Суд» в окупованому Криму відправив у СІЗО братів Ахтемових

Укрінформ
Підконтрольний РФ Київський районний суд Сімферополя ухвалив узяти під варту братів Азіза і Асана Ахтемових до 4 листопада.

Про це повідомляє уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі, передає Укрінформ. 

“На 60 діб, до 4 листопада, підконтрольний РФ “Київський районний суд Сімферополя” арештував Нарімана Джелялова – першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу та братів Азіза і Асана Ахтемових. Їм оголосили підозру за нібито причетність до пошкодження газопроводу в селі Перевальне 23 серпня (частина 1 статті 281 УК РФ - “диверсія”). Всі троє утримуватимуться під вартою в СІЗО м. Сімферополя”, - написала омбудсмен.

Колаж 24 каналу

Вона також нагадала, що цей же “суд” заарештував на 14 та 15 діб Шевкета Усеїнова та Ельдара Одаманова, за скоєння нібито адмінправопорушення за ст.19.3 Кодексу про адміністративні порушення Росії (“непокора працівникам поліції”). Вони відбуватимуть арешт в ізоляторі тимчасового тримання міста Сімферополя.

Читайте також: Кримський «суд» арештував Джелялова до 4 листопада

Крім того, учасників акції біля будівлі ФСБ у Сімферополі, яка відбулася 4 вересня, Ескандера Ахтемова та Арсена Аметова "суд" заарештував на 10 та 15 діб за ст.19.3 КоАП Росії (“непокора працівникам поліції”).

Денісова звертається до верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет зупинити свавілля країни-окупанта та сприяти звільненню незаконно ув’язнених громадян України.

Також вона вимагає від уповноваженого РФ з прав людини Тетяни Москалькової вжити заходів щодо додержання прав незаконно ув’язнених громадян України на Кримському півострові.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня в окупованому Криму після обшуків арештували п'ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Нарімана Джелялова, Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеїнова.

Читайте також: Окупанти катують затриманих кримських татар і «шиють» їм диверсію - Джапарова

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з черговими незаконними обшуками і затриманнями у тимчасово окупованому Криму.

Президент Володимир Зеленський розцінює чергові обшуки і затримання в окупованому Криму як реакцію РФ на початок роботи Кримської платформи і вимагає звільнити затриманих.

4 вересня біля будівлі ФСБ в Сімферополі на акцію підтримки незаконно затриманих зібралися родичі, журналісти, адвокати та небайдужі громадяни. 58 учасників було затримано, стосовно 56 - складено адміністративні протоколи за статтею 20.6.1 КоАП РФ (“невиконання правил поводження під час надзвичайної ситуації або загрози її виникнення”).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-