Окупація Криму ставить під сумнів ефективність усієї міжнародної системи безпеки — Зеленський

Окупація Криму ставить під сумнів ефективність усієї міжнародної системи безпеки — Зеленський

Укрінформ
Окупація Криму ставить під сумнів ефективність усієї міжнародної системи безпеки, принципів територіальної цілісності та недоторканності кордонів.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час виступу на установчому саміті з деокупації Криму “Кримська платформа”, передає кореспондент Укрінформу.

“Окупація Криму ставить під сумнів ефективність усієї міжнародної системи безпеки, принципів територіальної цілісності та недоторканності кордонів. Без відновлення довіри до неї жодна держава не може бути впевнена, що не стане наступною жертвою окупації частини території”, - відзначив Зеленський.

Глава держави також зауважив, що на сьогодні сумними реаліями в тимчасово окупованому Криму є політичні переслідування, насильницькі зникнення, незаконне утримування понад ста політичних в’язнів, тортури, придушення свободи, засобів масової інформації, віросповідання, експропріація власності, примусові демографічні зміни, незаконний призов українських громадян до російської армії на тимчасово окупованому півострові, пропаганда війни серед дітей у школах.

Читайте також: Кримська платформа виносить питання деокупації на найвищий міжнародний рівень – Зеленський

“І Україна, і я особисто буду робити все можливе, щоб повернути Крим, щоб Крим разом з Україною став частиною Європи. Для цього ми будемо використовувати всі можливі політичні, юридичні і, перш за все, дипломатичні засоби”, - наголосив Володимир Зеленський.

Він нагадав, що у березні цього року було ухвалено Стратегію деокупації і євроінтеграції українського півострова Крим.

“Це перший фундаментальний документ, який визначає конкретні кроки України у питаннях деокупації нашого півострова. Він мав би з’явитися ще, якщо чесно, у 2014 році”, - додав Президент.

Він також зауважив, що нещодавно був ухвалений закон про корінні народи, який закріплює статус та відповідні права кримськотатарської спільноти. А також скасовано "ганебний" закон про вільну економічну зону “Крим”.

Читайте також: Кримська платформа: позачергова Рада планує схвалити звернення до міжнародних організацій

Зеленський нагадав, що до Верховної Ради України внесено законопроєкт щодо державної політики перехідного періоду на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок у Києві проходить установчий саміт ініціативи Президента України з деокупації Криму “Кримська платформа”.

Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-