Проєкт «Шлях/Yol» розповість українцям про історію та культуру кримських татар

Проєкт «Шлях/Yol» розповість українцям про історію та культуру кримських татар

Фото
Укрінформ
В рамках масштабного проєкту «Шлях/Yol» українцям розкажуть про багатовікову історію і культуру кримськотатарського народу та історичні зв'язки материкової України і Кримського півострова.

Презентація проєкту відбулася в Укрінформі.

«Цей унікальний проєкт - перша можливість об'єднати на професійному рівні діячів культури, істориків, етнографів, музикантів в одне ціле і показати нашу культуру, наші традиції у всіх її гранях. Також ми хочемо розповісти про нашу державність, про історію взаємин України та Кримського півострова», - сказав керівник проєкту «Шлях/Yol», голова громадської організації «Ель Чебер» художник-кераміст Рустем Скибін.

За його словами, проєкт задумувався з метою підвищити рівень знань українців і кримських татар один про одного і розвінчати міфи про взаємини між народами, які формувалися протягом останніх двохсот років.

Як зазначив директор «Кримського дому», режисер Ахтем Сеїтаблаєв, проєкт «Шлях/Yol» - це зразок того, як люди можуть об'єднуватися завдяки «знанню про себе і тих, хто живе поруч з тобою, через культурний інструментарій, через традиційні ремесла, через емоційний смисловий наратив».

«Ми зробимо все, щоб цей унікальний проєкт був гармонійно представлений спочатку в стінах «Кримського дому», а згодом став частиною кримськотатарської садиби на території Національного музею народної архітектури та побуту України», - зазначив Сеїтаблаєв.

За даними організаторів, у рамках проєкту будуть реалізовані сім масштабних ініціатив, у тому числі виставки в «Кримському домі» та музеї Івана Гончара, експозиція з майже 200 предметів прикладного мистецтва з фондів державних музеїв. Також планується відкриття туристичного маршруту по історичному Чумацькому шляху зі встановленням пам'ятних знаків протягом 3000 км і проведенням культурних акцій на території п'яти областей України.

Читайте також: У Києві пройшов турнір з кримськотатарської боротьби Куреш

Крім того, будуть представлені книги, мобільний додаток з вивчення кримськотатарської мови, а також альбоми кримськотатарських народних пісень у виконанні Джамали і колискових, які виконають українські музиканти. Плануються і виставки з освітніми лекторіями в музеях різних міст України.

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду, Українського інституту і державного підприємства «Кримський дім».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-