Кримська платформа може посилити позиції у захисті українських політв'язнів — Кориневич

Кримська платформа може посилити позиції у захисті українських політв'язнів — Кориневич

Укрінформ
На порядку денному міжнародного саміту "Кримської платформи" важливе місце посядуть питання захисту прав громадян України, незаконно заарештованих і засуджених до тюремних термінів у окупованому Росією Криму. 

Про це в ефірі телеканалу "Дом" заявив постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим (АРК) Антон Кориневич.

"Безумовно, людський вимір і захист прав людини точно будуть в адженді "Кримської платформи". Це зрозуміло. Це завжди топпитання на будь-якому міжнародному майданчику, де б ми не говорили про Крим. Тому це обговорюватимуть", — наголосив Кориневич.

Читайте також: У Раді готують законопроєкт про політв'язнів у рамках Кримської платформидепутат

Він зазначив, що міжнародна підтримка підвищує ефективність боротьби за права людини на окупованому Росією півострові.

"За наявності міжнародної підтримки, міжнародного тиску набагато ефективніше працювати з цього треку. Ми постійно спілкуємося з родичами, адвокатами, дружинами політв'язнів. Безумовно, вони всі очікують повернення любих або додому, або туди, де їм буде безпечно", — продовжив постпред президента в АРК.

За його словами, Українська держава вже зараз надає допомогу політичним в'язням та їхнім родинам. Кориневич переконаний, що необхідно посилити законодавчу підтримку незаконно утримуваних осіб.

Читайте також: Участь у саміті Кримської платформи підтвердили 28 держав та міжнародних організацій

"Думаю, що зокрема "Кримська платформа" нас може підстібнути до роботи у себе вдома, в Україні, за цим напрямом. Ось у нас уже працює певна міжвідомча комісія, яка надає соціально-правову допомогу, зокрема фінансову, колишнім політв'язням або сім'ям тих людей, які зараз є політв'язнями. Мені здається, що нам також потрібен окремий закон, який визначає, як держава допомагатиме політв'язням та їхнім сім'ям", — акцентував він.

"Кримська платформа" може посилити українські позиції щодо захисту прав політв'язнів, впевнений постійний представник президента в АР Крим.

"Думаю, що ось це все разом — і міжнародний майданчик "Кримська платформа", і наша активна робота всередині держави — може дати певний результат як підтримки державою політв'язнів і їхніх сімей, так і міжнародного тиску, й міжнародної спільної роботи з тим, щоб люди, як-от Сервер Мустафаєв та інші, дійсно опинилися поруч зі своїми близькими", — резюмував Кориневич.

Читайте також: На Кримську платформу Байден може відправити міністра транспорту. Але це не зрада

Як повідомляв Укрінформ, Кримська платформа - новий консультативний та координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим викликам, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму та повернення його Україні.

Діяльність Кримської платформи має розпочатися на Саміті 23 серпня, на який запрошено дипломатів і лідерів іноземних держав.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-