Суд РФ відмовився викликати експертів у справі кримських татар, яким «світить» по 19 років

Суд РФ відмовився викликати експертів у справі кримських татар, яким «світить» по 19 років

Укрінформ
Російський суд відмовив захисту фігурантів алуштинської "справи Хізб ут-Тахрір" у виклику двох експертів, на підставі тверджень яких чотирьом кримським татарам запитують покарання від 14 до 19 років позбавлення волі.

Про це в Фейсбуці повідомляє Кримська солідарність, передає Укрінформ.

"Судді Південного окружного військового суду в Ростові відмовилися викликати фахівців, які робили висновок у лінгвістико-релігієзнавчій експертизі по алуштинській "справі Хізб ут-Тахрір", - йдеться в повідомленні з посиланням на адвоката Айдера Азаматова.

За його словами, виклик двох експертів - Мухаметзаріпова і Полехи - був дуже важливий для сторони захисту, оскільки в адвокатів є до них багато запитань.

Читайте також: Кримський татарин потрапив до тюремної лікарні в РФ із підозрою на пневмонію

"У нас є велике число запитань до цих експертів і до їх освіти. Також цікавить, чому, за версією фахівців, наші підзахисні вчинили інкриміновані їм злочини. Однак суд у задоволенні клопотання відмовив і заявив, що дасть оцінку цим доказам в нарадчій кімнаті", - розповів Азаматов.

Адвокат зазначив, що суд офіційно завершив слідство, у зв'язку з чим прокурор виступив у дебатах.

Держобвинувач знову запросив Ленуру Халілову 19 років позбавлення волі з обмеженням волі після звільнення на 1 рік і 9 місяців, Руслану Месутову - 18 років з таким самим терміном обмеження, Руслану Нагаєву - 18 років з обмеженням 1,5 року, Ельдару Кантімірову - 14 років з обмеженням волі на один рік.

Сторона захисту готується до дебатів з урахуванням відмови в клопотанні про виклик до суду експертів.

Що стосується самопочуття підзахисних, Азаматов зазначив, що "скарг на здоров'я поки не було, всі готові далі боротися і відстоювати свою позицію законним шляхом у судовому порядку".

Як повідомлялося, 10 червня 2019 року в Алушті були затримані Руслан Нагаєв і Ельдар Кантіміров, у селі Малий Маяк - Руслан Месутов, у селі Ізобільне - Ленур Халілов.

Халілову і Месутову було інкриміновано ч.1 ст.205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації). Кантімірову і Нагаєву інкримінували ч.2 ст.205.5 КК РФ (Участь у діяльності терористичної організації). Пізніше всім фігурантам інкримінували ч.1 ст. 30 і ст. 278 КК РФ (Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою), яка передбачає до 10 років позбавлення волі.

Читайте також: Російський суд продовжив арешт кримськотатарському активісту Зіядінову до 3 листопада

Затримання й арешти відбулися за 2 тижні до судового засідання, на якому мав розглядатися позов релігійної громади міста Алушта до "раді міністрів" в особі "міністерства майнових і земельних відносин" у зв'язку з тим, що громаді, головою якої був Ленур Халілов, у 1994 році розпорядженням уряду Криму була передана в користування міська мечеть. Пізніше, без скасування акта про передачу, мечеть була передана Духовному управлінню мусульман Криму (ДУМК), яке разом з "державним комітетом у справах національностей та релігії" проходять у даній справі як зацікавлені сторони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-