Кориневич розповів, хто завдає найбільшої шкоди екології в окупованому Криму

Кориневич розповів, хто завдає найбільшої шкоди екології в окупованому Криму

Укрінформ
Постійний представник Президента України в АРК та м.Севастополі Антон Кориневич вважає, що діяльність підприємства «Кримський Титан» та інтенсивний відбір води з підземних джерел завдають найбільшої шкоди екології тимчасово окупованого півострова.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це він сказав на онлайн-брифінгу, присвяченому презентації звіту громадської організації КримSOS «Довкілля Криму: зміни і втрати за час окупації».

«На цей момент ми можемо виділити кілька фактів, які суттєво впливають на погіршення екологічної ситуації на окупованому півострові, зокрема, діяльність на півночі Криму підприємства «Кримський Титан» і інших об'єктів хімічної промисловості, які є найбільшими забруднювачами повітря», - зазначив Кориневич.

Читайте також: Окупанти знищують екосистему Криму, руйнуючи гори - правозахисник

Крім того, повідомив він, на погіршення екологічної ситуації у Криму і Севастополі впливає інтенсивний відбір окупаційною адміністрацією підземних джерел, що є результатом зникнення води у водоносних горизонтах, а також знищення об'єктів природно-заповідного фонду, в тому числі шляхом видобутку корисних копалин на їх території або в безпосередній близькості від них, і забруднення акваторії Чорного моря, зокрема, заходами з бойової підготовки та повсякденною діяльністю військових формувань РФ.

За словами Кориневича, значно погіршилася екологічна ситуація на окупованому півострові в результаті реалізації державою-окупантом таких масштабних інфраструктурних проєктів, як міст через Керченську протоку і так звана траса «Таврида».

Як підкреслив представник Президента України в Криму, в Стратегії по деокупації і реінтеграції АРК та м. Севастополя є окремий розділ, присвячений екологічній політиці, який передбачає, зокрема, проведення моніторингу навколишнього природного середовища на тимчасово окупованій території та створення реєстру шкоди державі Україна внаслідок діяльності РФ і окупаційної адміністрації півострова.

Читайте також: В окупованому Криму росіяни шукають артезіанські джерела - правозахисник

Держслужбовець вважає важливим використання всіх можливих механізмів міжнародного співробітництва у сфері охорони навколишнього природного середовища на території Криму.

Окремим пунктом Стратегії, наголосив Кориневич, відзначається, що створення умов для водопостачання Криму буде здійснюватися тільки після звільнення тимчасово окупованого Криму і відновлення на його території конституційного ладу України.

Представник Президента України в АРК та Севастополі назвав представлений організацією КримSOS звіт про екологічну ситуацію на окупованому півострові «ґрунтовним розслідуванням».

«Грунтовне розслідування КримSOS про екологічну ситуацію в Криму є важливим, необхідним і своєчасним, а аналітика та рекомендації, які є у звіті, можуть і будуть використані державними органами, в тому числі правоохоронними, при реалізації заходів з метою деокупації і реінтеграції Криму», - підсумував Кориневич.

Читайте також: Окупанти у Криму хочуть брати воду в України для військових потреб — Резніков

Він також висловив переконання, що питання екології стануть важливою частиною порядку денного Кримської платформи, яка створюється як майданчик для того, щоб обговорювати і вирішувати важливі питання Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-