Російський суд продовжив до 22 жовтня арешт трьом кримським татарам

Російський суд продовжив до 22 жовтня арешт трьом кримським татарам

Укрінформ
Російський суд у Ростові-на-Дону продовжив на три місяці - до 22 жовтня - тримання під вартою Рустему Сейтмеметову і братам Осману та Сейтумеру Сейтумеровим, безпідставно звинуваченим у причетності до терористичної організації.

Про це у відео, опублікованому Кримською солідарністю у Фейсбуці, повідомив адвокат Едем Семедляєв, передає Укрінформ.

«Прокурор клопотав про продовження строку тримання під вартою на три місяці. Як завжди, ні слідчим, починаючи з першого дня обрання запобіжного заходу, ні прокурором на сьогоднішньому засіданні не були представлені аргументи продовження арешту, а лише чергові фрази, що хлопці можуть сховатися, можуть вплинути на слідство, можуть вплинути на свідків. Незважаючи на те, що всі свідки допитані і всі докази обвинувачення пред'явлені суду, було прийнято рішення про продовження строку тримання під вартою на три місяці - до 22 жовтня 2021 року», - повідомив Семедляєв.

За словами адвоката Назіма Шейхмамбетова, під час засідання судом було встановлено, що під час обшуку, який проходив у будинку Сейтумерова, російські силовики порушили його право на захист, оскільки на момент проведення обшуку процесуальний статус Сейтумерова (підозрюваний) дозволяв йому скористатися послугами адвоката.

Суд також вислухав двох жителів Бахчисараю, які досить близько знали обвинувачених і виключно позитивно охарактеризували їх у ході допиту.

Проте, зазначив Шейхмамбетов, «держобвинувачення вважає, що мій підзахисний Сейтмеметов та інші фігуранти даної справи на грунті національної та релігійної ненависті намагалися захопити владу і насильно змінити конституційний лад у Російській Федерації, а також здійснювали терористичну діяльність».

Як повідомлялося, 11 березня 2020 року в Бахчисараї пройшли обшуки у кримських татар Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера та Османа Сейтумерових, їхнього дядька Рустема Сейтмеметова. Також обшук провели в будинку ексактивіста «Кримської солідарності» Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено покинув Крим.

Читайте також: Суд у Ростові продовжив домашній арешт кримчанину Сулейманову ще на два місяці

На даний час у «третій Бахчисарайській справі» проходять чотири кримських татарини. Рустем Сейтмеметов, брати Осман та Сейтумер Сейтумерови до 19 листопада 2020 року перебували у слідчому ізоляторі Сімферополя, потім були етаповані в СІЗО в Ростові-на-Дону. Четвертий фігурант справи - Амет Сулейманов утримується під домашнім арештом у Бахчисараї. У 2007 році після обстеження у стаціонарі Бахчисарая йому був поставлений діагноз: артеріальна недостатність і мітральна недостатність, у зв'язку з чим медиками була дана рекомендація про заміну серцевого клапана. Він щорічно проходив курс терапії і лікування в лікарні імені Семашка міста Сімферополя у відділенні ревматології.

Читайте також: Російський суд заборонив відкритий процес у «третій бахчисарайській справі»

Фігурантам «справи» інкримінується членство в організації Хізб ут-Тахрір, яка в Росії заборонена з 2003 року.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій. Матеріали справи містять аудіозаписи з дискусіями на релігійні і політичні теми в мечетях Бахчисарая.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-