Як окупанти нищать культурну спадщину в Криму: у Києві презентували збірник фактів

Як окупанти нищать культурну спадщину в Криму: у Києві презентували збірник фактів

Фото
Укрінформ
Українські громадські організації презентували інформаційний огляд «Культурна спадщина України в Криму: пошкодження та знищення», в якому представлені найбільш показові факти порушень і нищення Росією об'єктів культурної спадщини України на півострові.

Презентація відбулася в Укрінформі.

«Основні форми порушень використання культурної спадщини, які ми зафіксували в окупованому Криму, - це знищення пам'ятників, експропріація майна або примусове позбавлення власності, незаконні археологічні розкопки, вивезення артефактів, здобутих в результаті археологічних розкопок, за межі Криму, а також недотримання вимог міжнародного гуманітарного права про забезпечення і захист пам'ятників на окупованій території», - розповів представник Регіонального центру прав людини та Крайової ради українців Криму Сергій Мокренюк.

Читайте також: Скіфське золото: стало відомо, коли має бути рішення апеляційного суду Амстердама

Зокрема, зазначив він, предметом посягань в Криму з боку РФ є культурний об'єкт Херсонес, що входить в список об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також церква Івана Предтечі в Керчі, що належить до найдавніших зразків сакральних споруд Візантії.

«Суть полягає в тому, що всі ці порушення відбуваються за рішенням вищих політичних органів Росії. Безпосередньо, що стосується Херсонеса, там експропрійовано майно, там проводяться заходи Російською Федерацією. Крім того, під час розкопок незаконно і з порушенням міжнародного права вилучаються артефакти», - зазначив активіст.

Як повідомив Мокренюк, всі роботи зі збору матеріалів, які увійшли в презентований інформаційний огляд, проводилися експертами громадських організацій «Євромайдан-Крим», Українська Гельсінська спілка прав людинита та «Регіональний центр прав людини» на базі матеріалів Крайової ради українців Криму, інформаційного агентства «Голос Криму» і газети «Кримська світлиця».

Читайте також: У МКІП розповіли, як Росія нищить українські культурні цінності

За словами активіста, робота почалася завдяки запитам прокуратури АРК та м. Севастополя про необхідність документувати факти знищення культурної спадщини в Криму, і частина даної інформації вже викладена в презентованому збірнику.

У свою чергу перший заступник прокурора АР Крим та м. Севастополя Віталій Секретар зазначив, що громадські організації сьогодні є основним джерелом інформації для відкриття кримінальних проваджень.

«Саме інформація стає основою для початку того чи іншого кримінального провадження ... Сьогодні, на жаль, від профільних органів ми не отримуємо цієї інформації, тому з огляду на таку ситуацію ми вирішили отримувати цю інформацію від наших громадських організацій і фахівців, які безпосередньо займаються археологічними роботами або свого часу проводили ці археологічні роботи на території півострова, які розуміють особливості ландшафту Криму, особливості тієї чи іншої культурної цінності», - сказав Секретар.

За його словами, всі факти, які зазначені в презентованому збірнику, зараз є предметом дослідження в рамках кримінальних проваджень.

Читайте також: У Києві відкрилася виставка з експонатами-спогадами про Крим

«Так, нещодавно, в травні, ми почали п'ять нових кримінальних проваджень про факти, які відображені в даних матеріалах і які нам досі не були відомі», - зазначив Секретар.

Він також повідомив, що захист культурної спадщини в окупованому Криму проводиться не тільки на рівні національного судочинства, а й на міжнародному рівні.

З цією метою прокуратура АРК та Севастополя зверталася до Міжнародного кримінального суду з фактами порушення використання культурної спадщини в окупованому Криму і зараз офіс прокурора Міжнародного кримінального суду вивчає можливість використання матеріалів справ для нових розглядів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-