У Києві відкрилася виставка з експонатами-спогадами про Крим

У Києві відкрилася виставка з експонатами-спогадами про Крим

Фото
Укрінформ
У центрі Києва на Хрещатику 34, відкрилася виставка «Крим. Літній сезон: те, що в нас не забрати». Експонати, зібрані в спеціально обладнаній кімнаті, дарують унікальні спогади про Крим і показують його таким, яким пам'ятають і знають в Україні.

Про один із артефактів виставки кореспондентові Укрінформу розповів український режисер, колишній політв'язень Олег Сенцов.

«На цій виставці представлений мій примірник сценарію до фільму «Носоріг». На ньому багато помарок і позначок, які я робив у в'язниці. Це єдина річ з Криму, яка в мене залишилася на сьогодні. Примірник сценарію - це спогади про те, як я жив і працював у Криму», - сказав Сенцов.

Читайте також: Виставка Crimea is here нагадує про Крим і українських політв'язнів Кремля

Відомо, що 2013 року режисер виграв презентацію кінопроекту в Держкіно України, отримав фінансування і збирався знімати ігровий фільм «Носоріг», але політичні події змінили плани режисера, тоді фільм так і не був знятий.

Виставковий проєкт "Крим. Літній сезон: те, що у нас не забрати" у Києві / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Сценарій кримінальної драми про те, як людина проходить свій важкий життєвий шлях, у Сенцова забрали під час обшуку в його будинку в 2014 році, проте ніякої політики окупанти в ньому не знайшли і невикористаний у «справі» рукопис політв'язню повернули. Він пройшов з ним весь шлях від російського ув'язнення до звільнення в Україні.

Як розповів на презентації Сенцов, рукопис сценарію став єдиною річчю з Криму в його сьогоднішньому житті, оскільки він не дорожить речами, а дорожить людьми і спогадами і дуже вірить у те, що побачить вільний Крим, де майорітимуть український і кримськотатарський національні прапори.

Кримськотатарський прапор теж став експонатом виставки - його презентувала перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

За її словами, саме з цим прапором її сім'я щороку 18 травня виходила на мітинги у вільному Криму до 2014 року. Вона подякувала організаторам проєкту, який «мовою культури і спогадів не дає нам забути про Крим».

Символом Криму для адвоката Лілі Гемеджі, яка часто виїжджає за межі півострова, є квіти лаванди. На виставці - її світлина з дітьми, котрі тримають букетики лаванди, а внизу у вазі сам букет запашних квітів, гілочки яких адвокати, за словами Гемеджі, намагаються передати своїм підзахисним у тюрмах, щоб нагадати їм про Крим.

Вона зазначила, що із задоволенням взяла участь у проєкті, який не приурочений ні до якої дати і побажала українцям «пам'ятати про Крим завжди, незалежно від дат».

Читайте також: У Раді та МЗС відкрили виставку до Дня пам'яті депортації кримських татар

За словами Гемеджі, увага України та світу до політичних судових процесів у Криму допомагає адвокатам справлятися з труднощами в роботі і вірити в перемогу, «тому що людина програє тоді, коли опускає руки, але ми не опускаємо рук, завдяки вашій підтримці».

Художник Рустем Скибін презентував роботи кримських художників-керамістів, які все більше стають популярними в Україні.

Посил експозиції про Крим - немає такої сили, яка могла б змусити людей стерти й викреслити пам'ять про рідну домівку, про частину української території, про людей, які прагнуть до свободи та гідного життя.

Також на виставці представлені: сукня актриси Римми Зюбіної, зшита з різнокольорових краваток, які подарували їй в Артеку; подарунок із побажаннями від моряків фрегата «Гетьман Сагайдачний» співакові Святославу Вакарчуку; старовинний музичний інструмент, знайдений у підвалі будинку, де жила в Криму Джамала; і зворушлива сімейна реліквія сім'ї актриси Ади Роговцевої - аплікація з квітів і трав, зібраних у Криму.

Маленький музей «кримського простору» буде відкритий в маркеті «Всі свої» ще місяць. У кімнаті є лавка, на яку можна присісти й уважно вивчити всі ці дивовижні та унікальні експонати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-