РФ поступово перетворюється на велику Північну Корею - Джемілєв

РФ поступово перетворюється на велику Північну Корею - Джемілєв

Укрінформ
Після незаконної окупації Кримського півострова РФ, яка триває сім років, і запроваджених на Заході через це санкцій проти Росії, ця країна відносно міжнародної спільноти поступово перетворюється на «велику Північну Корею».

Про це лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв сказав у коментарі турецькому державному агентству «Анадолу» з нагоди 7-ї річниці незаконної анексії Криму.

«Російська Федерація поступово перетворюється на велику Північну Корею. Її представників нікуди не запрошують. Світ усвідомив реальність, але, на жаль, не робить необхідних кроків. Звісно, ряд країн мають зв'язки з Росією, зокрема в газовій і нафтовій сферах, а деякі режими навіть користуються підтримкою цієї держави...», - сказав Джемілєв.

За його словами, після незаконної анексії Криму Росією очікувалося, що міжнародна спільнота проявить дуже жорстку реакцію, однак цього не сталося.

«Я не вірив, що в XXI столітті таке можливо, - інша країна вдирається зі своїми танками в твою країну і, мало того, приєднує твої землі до своєї території. Я думав, що вони створять тут маріонеткову республіку, як це було в Грузії в 2008 році», - сказав лідер кримськотатарського народу.

Читайте також: Дії РФ у Криму є викликом для міжнародної безпеки – представник ЄС

Джемілєв нагадав, що кримськотатарські татари виступали за цілісність України і бойкотували референдум.

«З цієї причини найбільший тиск з боку окупантів чинився на кримськотатарських турків. На сьогоднішній день у тюрмах утримується близько 120 ув'язнених, і 75 відсотків з цієї кількості становлять кримські татари, тоді як загальна кількість кримських татар - всього лише 13 відсотків від населення півострова. На будинки кримських татар припадає 95 відсотків обшуків, кількість викрадених і вбитих представників нашої народності становить 85-90 відсотків», - наголосив Джемілєв.

За його словами, росіяни зрозуміли, що ніколи не зможуть ужитися з татарами, і з цієї причини сформували політику примусу щодо залишення території.

«Вони не завантажують нас у вагони для худоби і не відправляють до Сибіру, ​​як це було в 1944 році, тому що ми живемо в XXI столітті, проте дотримуються політики, яка здійснювалася після окупації в 1783 році, коли чинився такий тиск, що більшість наших людей мігрували на Османські землі, особливо після Кримської війни. За різними оцінками, на території Туреччини проживає від 3 до 5 мільйонів кримськотатарських турків кримського походження», - зазначив Джемілєв.

Читайте також: Берлін не буде миритися з анексією Криму - уряд ФРН

Порушуючи тему обмежувальних заходів щодо Росії, лідер кримськотатарського народу повідомив, що міжнародні санкції є ефективними, але їх недостатньо.

«Після розмови з Володимиром Путіним у березні 2014 року я поїхав на засідання НАТО в Брюссель. Там мені пообіцяли, що запровадять санкції і Крим обов'язково буде звільнений. Тоді я нагадав, що коли росіяни вторглися в Афганістан в 1979 році, також були введені санкції, але нам довелося чекати 10 років розпаду Радянського Союзу. «Чи доведеться нам і зараз чекати 10 років?» - поцікавився я. У відповідь я почув, що зараз дуже динамічна епоха і що це не займе багато часу, але, на жаль, минуло вже 7 років», - констатував депутат Верховної Ради України.

На думку лідера кримськотатарського народу, незаконна анексія дуже вдарила по економіці та авторитету Росії.

Читайте також: Кулеба закликає Росію надати міжнародним організаціям повний доступ до окупованого Криму

Як повідомлялося раніше, лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в окупованому Криму висунуто обвинувачення в «перетині держкордону Росії іноземним громадянином, в'їзд якому до Росії не дозволений, вчиненому групою осіб за попередньою змовою (ч. 3 ст. 322 КК України); недбалому зберіганні вогнепальної зброї, яке створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило тяжкі наслідки (ст. 224 КК України); незаконному придбанні та зберіганні боєприпасів (ч. 1 ст. 222 КК Росії)». Також стало відомо, що раніше Росія продовжила Джемілєву заборону на в'їзд у країну до 2034 року. За даними адвоката Миколи Полозова, документ ФСБ про продовження заборони Джемілєву міститься у 12-му томі матеріалів «справи» проти нього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-