Україна в ОБСЄ: Рано чи пізно російські окупаційні війська залишать Крим

Україна в ОБСЄ: Рано чи пізно російські окупаційні війська залишать Крим

Укрінформ
Мантра російської сторони про "нову політико-правову реальність" щодо Криму жодним чином не змінює правовий статус півострову як частини території України й рано чи пізно російські окупаційні війська будуть виведені з АРК.

На цьому наголосив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 4 березня, передає кореспондент Укрінформу.

"Як би часто російська сторона не повторювала свою мантру щодо так званої "нової політико-правової реальності", це не змінить правовий статус Криму як частини території України, визнаної міжнародною спільнотою. Крим - це Україна. Рано чи пізно російські окупаційні війська будуть виведені, а повага до міжнародного права та суверенітету України будуть відновлені. І чим швидше це станеться, тим краще", - заявив посол України під обговорення сьомої річниці безперервної окупації Росією Криму.

Читайте також: США в ОБСЄ: Окупацією Криму Росія помстилася Україні за курс на Європу

Він також поінформував делегації країн-учасниць про тяжку ситуацію, що склалася на півострові після його окупації. Зокрема, посол вказав на те, що 50 тисяч українських громадян були змушені рятуватися втечею з Криму, тоді як півмільйона громадян РФ було незаконно переміщено до нього.

"Це кардинально змінило демографічну карту Кримського півострова, який до окупації мав 2 мільйони населення", - зазначив Цимбалюк.

Читайте також: В ОБСЄ засудили збройне захоплення Криму

Дипломат вказав на те, що Росія розмістила в Криму ще 20 тисяч військовослужбовців, сотні танків, ракетних систем та артилерійських установок, гелікоптерів та літаків різних типів, а також підготовила військову інфраструктуру для розміщення ядерної зброї. Протягом окупації 28 тис. жителів Криму також були примусово призвані на службу у російську армію.

"44 громадяни України зникли, ще понад сто політичних в'язнів незаконно утримуються за політично вмотивованими звинуваченнями. Більшість з них – кримські татари, яких окупанти переслідують за висловлення незгоди з окупацією та вираження своїх основних свобод", - заявив очільник української місії при ОБСЄ.

Читайте також: ЄС у річницю окупації Криму Росією закликав розслідувати злочини окупаційної влади

Він також поінформував, що кількість дітей, які здобувають освіту в Криму українською мовою, "зменшилась у 54 рази до 0,2%", а кримськотатарською мовою – 3,1%. Крім того, лише 8% кримських ЗМІ пережили так звану російську "перереєстрацію". Лише 7 із 48 релігійних громад продовжили діяти після окупації.

"Цю руйнівну політику окупаційного режиму потрібно зупинити. Ми закликаємо російську сторону почути чіткий та гучний голос міжнародної спільноти, виражений у численних документах, що регулярно приймаються міжнародними органами, і припинити порушення міжнародного права", - заявив Цимбалюк.

На цьому тлі він нагадав делегаціям держав-учасниць ОБСЄ про запуск Україною ініціативи "Кримська платформа", спрямованої на консолідацію міжнародних зусиль з де окупації Криму. "Інавгураційний саміт планується провести 23 серпня цього року, напередодні 30-ї річниці Незалежності України. Відповідні запрошення зараз надсилаються у ваші столиці", - зазначив він.

Читайте також: Кілька десятків ОТГ готові підписати меморандум про місцеву Кримську платформу - Джапарова

Як повідомляв Укрінформ, Україна, країни-члени Європейського Союзу, США, Канада, Велика Британія, Туреччина, Швейцарія, Норвегія та Грузія під час засідання Постійної ради ОБСЄ засудили збройне захоплення Криму Росією наприкінці у лютому 2014 року. Питання незаконної окупації Російською Федерацією АР Крим та м. Севастополь стало окремим пунктом порядку денного засідання цього директивного органу ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-