РФ незабаром поверне кораблі, захоплені біля Керченської протоки – Пристайко

РФ незабаром поверне кораблі, захоплені біля Керченської протоки – Пристайко

Укрінформ
Росія найближчим часом поверне Україні буксир "Яни Капу" та катери "Нікополь" і "Бердянськ", захоплені біля Керченської протоки в листопаді 2018 року,

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода повідомив міністр закордонних справ Вадим Пристайко.

"Ми зараз на фінальному етапі передачі цих кораблів. Вони будуть повернуті найближчим часом. Технічні питання обговорюються якраз військово-морським командуванням. Наше завдання як Міністерства закордонних справ дати можливість завершити процес", – зазначив Пристайко.

Він додав, що Україна вже заявила російській стороні: "Назвіть точку координат, де ці кораблі будуть стояти, і час, коли ми можемо їх забрати".

При цьому міністр припустив, що на кораблях може вже не виявитися слідів від пострілів російських силовиків, які вели по них вогонь.

"Щось мені підказує, що їх там не буде на цей момент, коли ми їх заберемо. Але цей процес відбудеться найближчим часом", – запевнив очільник МЗС.

Читайте також: Україна та Євросоюз в ОБСЄ закликали Росію повернути захоплені кораблі

Він також висловив припущення, що ухвалення остаточного рішення Міжнародного трибуналу з морського права щодо порушення Росією імунітету трьох українських військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів може затягнутися на роки.

"Коли буде остаточне рішення – я взагалі думаю, що це питання років. Неприємно, але така природа цих міжнародних судів", – підсумував Пристайко.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них дістали поранення.

Читайте також: Військова прокуратура та СБУ проведуть слідчі дії зі звільненими моряками

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити і дати можливість повернутися в Україну 24 захопленим морякам і 3 кораблям.

7 вересня між Україною та РФ відбувся обмін у форматі 35 на 35, у рамках якого, зокрема, було звільнено 24 військовополонених моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-