Завдяки ЗМІ ставлення до полонених моряків у Росії змінилося на краще — Гриценко

Завдяки ЗМІ ставлення до полонених моряків у Росії змінилося на краще — Гриценко

Укрінформ
Спочатку до захоплених у Керченський протоці українських моряків російські тюремники демонстрували агресію, але завдяки тому, що тема була під пильною увагою ЗМІ, ставлення змінилося на гуманне.

Про це на пресконференції в Укрінформі розповів звільнений з полону командир 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування, капітан другого рангу Денис Гриценко.

"Я хочу подякувати засобам масової інформації, бо ви були для нас щитом. З початку це була агресія, ставлення до нас як не до людей, але після того як це було висвітлено в ЗМІ, і ситуація помінялася на очах, це була дуже велика різниця і ставлення вже було дуже з побоюванням. Але ґрати це ґрати, там нема друзів, але молодші наглядачі до всіх більш поважно відносилися, гуманно", - сказав він.

Читайте також: Пресу просять дати звільненим морякам час на лікування та відпочинок

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли й захопили три кораблі Військово-Морських сил України: катер "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії "суд" в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за звинуваченням у нібито незаконному перетині кордону.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії ставитися до захоплених у районі Керченської протоки українських військових моряків відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Суд ООН з морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити та дати можливість повернутися в Україну 24 захопленим морякам і 3 кораблям.

Росія заявила, що не визнає компетентність цього вироку, позиція Кремля щодо звільнення українських моряків не змінилася.

7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. Зокрема було звільнено 24 військовополонених моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-