Росія має забезпечити вільний прохід через Керченську протоку - ЄС

Росія має забезпечити вільний прохід через Керченську протоку - ЄС

Заява
Укрінформ
ЄС засуджує систематичну відмову в доступі СММ ОБСЄ до окремих прикордонних районів на Донбасі, які контролюються підтримуваними Росією збройними формуваннями, до Кримського півострова і прибережних районів на схід від Маріуполя.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні у четвер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Ми засуджуємо той факт, що спостерігачі систематично не допускаються до окремих прикордонних територій, які контролюються підтримуваними Росією збройними формуваннями, Кримського півострова і прибережних районів на схід від Маріуполя", - йдеться у заяві.

В ЄС також нагадали про засудження необґрунтованого застосування сили Росією поблизу Керченської протоки 25 листопада 2018 року та закликали російську владу звільнити беззастережно і без зволікань українських моряків та повернути захоплені кораблі.

"Ми очікуємо, що Росія забезпечить безперешкодний і вільний прохід через Керченську протоку до та з Азовського моря відповідно до міжнародного права. Зростаюча мілітаризація Криму продовжує негативно впливати на стан безпеки в Чорноморському регіоні. Ми закликаємо СММ продовжувати моніторинг та звітувати про ситуацію в прибережній зоні Азовського моря", - наголосили в делегації ЄС при ОБСЄ.

Читайте також: Росія під час Керченської кризи перейшла від гібридної до відкритої агресії - НАТО

Крім того, висловлюється глибоке занепокоєння погіршенням ситуації з правами людини в незаконно анексованому Криму та переслідуванням членів кримськотатарської громади.

"У цьому контексті ми висловлюємо жаль, що Російська Федерація відмовляється надавати доступ Спеціальній моніторинговій місії відповідно до її мандату", - йдеться у заяві ЄС.

Коментуючи нещодавні затримання кримських татар окупаційною адміністрацією, в Євросоюзі наголосили, що не визнають застосування російського законодавства в незаконно анексованому Криму: "ЄС не визнає застосування російського законодавства в незаконно анексованому Криму та очікує, що Росія припинить цю практику та негайно звільнить усіх незаконно затриманих українців".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-