Справа

Справа "скіфського золота": Джапарова сказала, хто представляє в суді кримські музеї

Укрінформ
Кримські музеї в суді Амстердама, який розглядає апеляцію у справі щодо повернення в Україну скіфського золота, представляє одна з кращих юридичних компаній цієї країни, яка вела більшість справ, пов’язаних із Російською Федерацією.

Про це перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова повідомила у Facebook.

“Представників кримських музеїв цього разу не має в суді. Їх представляє одна з кращих юридичних компаній в Нідерландах, яка вела більшість справ пов’язаних із Росією (Юкос ітд)”, - написала вона.

За словами Джапарової, у публічній частині засідання їхній правозахисник зазначив, що скіфське золото стало частиною політичної гри, що є неприпустимим. Цінності мають бути віддані Криму, тому що керівники кримських музеїв не можуть приїхати в Україну та захищати цінності там.

“Їх захист наполягає на тому, що це майнове питання між музеями - Музеєм Аларда Пірсона та 4 кримськими музеями, а не політичне. Мовляв, був договір між музеями - цінності привезли з Криму та мають бути повернуті в Крим. Україна спирається на Конвенцію ЮНЕСКО 1970 та те, що музейні артефакти є частиною державного музейного фонду. А за умов окупації, держава як гарант їх зберігання, не зможе це гарантувати за умов їх повернення в Крим”, - підкреслила вона.

Тим більше, додала Джапарова, на фоні незаконних дій РФ в українському Криму - “реставрований” Ханський палац та інші об’єкти, незаконні археологічні розкопки та вивіз культурних цінностей України до Росії.

Як повідомляв Укрінформ, суд Амстердама в понеділок почав розгляд апеляції у справі щодо повернення в Україну скіфського золота, яке було відправлене з кримських музеїв на виставку в Нідерландах. Колекцію скіфського золота вивезли з Криму на виставку "Крим: золото і таємниці Чорного моря" у музей в Амстердамі ще до окупації півострова Росією. Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні бути повернуті в Україну.

Читайте також: Джапарова розповіла, як РФ затягує повернення скіфського золота в Україну

Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на рішення суду щодо скіфського золота. Скіфське золото перебуває в Нідерландах, допоки триває судова тяганина, експонати зберігають в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-