Джапарова розповіла, як РФ затягує повернення скіфського золота в Україну

Джапарова розповіла, як РФ затягує повернення скіфського золота в Україну

Укрінформ
Судовий процес щодо скіфського золота для росіян є елементом когнітивної війни, вони «вичавлюють» усі медійні соки та створюють образ переможних борців за «своїх».

Таку думку оприлюднила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова у Facebook.

«Скіфське золото для росіян є елементом когнітивної війни. Вони «вичавлюють» усі медійні соки та створюють образ переможних борців за «своїх». Вони усвідомлюють слабкість своєї правової позиції та обирають іншу тактику. В ній їх «перемога» та мета оцінюється не фактом повернення артефактів у Крим, а фактом затягування процесу їх повернення до Києва. Саме це в «інформаційній» війні є ключовою задачею. Цю справу розглядаю як активну дію, яка доповнюється спеціальними інформаційними операціями”, - написала Джапарова.

Напевно, додала перший заступник міністра, вони підуть далі у Верховний суд в разі, якщо рішення знову буде на боці держави Україна.

Джапарова нагадала про те, що справа про повернення Амстердамським археологічним Музеєм Алларда Пірсона на територію України експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» розглядалась окружним судом міста ще в 2016 році.

“Тоді, на першому засіданні суду, ми були шоковані представниками кримських музеїв, які наполягали на поверненні артефактів в окупований Крим, вдавали з себе патріотів та громадян України та казали, що справа виключно майнова між музеями, а не про політичну ситуацію. Розповідали, що голосували на референдумі «проти» возз'єднання та зовсім не винні, що все так склалося. «Нерв» та емоція проросійських музейників були в тому, що ці цінності належать народу Криму, тому що були знайдені в Криму”, - зазначила вона.

Втім, підкреслила представник МІП, позиція України була і є сильною з точки зору як національного, так і міжнародного права. Вона грунтується на "положенні Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону та запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності 1970 (у тому числі положення Імплементаційного Акту, яким Конвенція була прийнята в Королівстві Нідерланди), а також на положеннях українського законодавства, що закріплюють право власності держави на спірні музейні об’єкти".

Як повідомляв Укрінформ, суд Амстердама в понеділок почав розгляд апеляції у справі щодо повернення в Україну скіфського золота, яке було відправлене з кримських музеїв на виставку в Нідерландах.

Читайте також: Суд Амстердама розглядає апеляцію про повернення в Україну "скіфського золота"

Колекцію скіфського золота вивезли з Криму на виставку "Крим: золото і таємниці Чорного моря" у музей в Амстердамі ще до окупації півострова Росією. Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв повинні бути повернуті в Україну. Рішення було винесено на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності повинні бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на рішення суду щодо скіфського золота.

Скіфське золото перебуває в Нідерландах, допоки триває судова тяганина, експонати зберігають в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-