Росія блокує звільнення українських моряків до виборів - Климпуш-Цинцадзе

Росія блокує звільнення українських моряків до виборів - Климпуш-Цинцадзе

Укрінформ
Росія демонстративно та цинічно блокує будь-які дії із звільнення українських моряків, які були захоплені під час збройної провокації російських військових проти українських кораблів в районі Керченської протоки.

Про це у понеділок в Брюсселі заявила Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе під час спілкування з пресою в ході роботи 4-ї Української лабораторії, організоване Офісом українських аналітичних центрів у столиці Бельгії.

Так урядовець відповіла на запитання кореспондента Укрінформу про те, чи є можливими позитивні зрушення у звільненні українських військовополонених ще до завершення виборчого процесу.

"Всі ми бачили різні заяви з боку можновладців Російської Федерації. Вони активно наполягають на тому, що не готові робити жодних дій (щодо звільнення військовополонених - ред.) до закінчення виборів президента. Це свідчить про те, що вони розраховують на послаблення позицій України, цинічно намагаються натякати, що, мовляв, це буде подарунок, якщо зненацька Україна визначиться з президентом, який би не був таким непоступливим в діалозі з Російською Федерацією. Я думаю, що це ще одна причина для нас зробити висновки стосовно того, чого Росія хоче досягти", - зауважила український урядовець.

Читайте також: СБУ оголосила підозру сімом військовим РФ за напад на українських моряків

Вона підкреслила, що для України є важливим, щоб санкційний тиск ЄС на Росію у зв’язку із її провокативними діями в Азові продовжувався. Минулого тижня ЄС оголосив про перші такі санкції, і це, за словами Климпуш-Цинцадзе, не є закінченням процесу.

"Ми будемо далі обговорювати, як розвинути тиск Європейського Союзу на Російську Федерацію у зв’язку із цим, як посилити наші спільні спроможності, щоб повернути наших військовополонених, наших моряків, які були незаконно захоплені Російською Федерацією. Йдеться про взаємодію не лише з ЄС, але про координацію з НАТО, а також з ОБСЄ. Мета таких зусиль – примусити Російську Федерацію дотримуватися міжнародного права та рішень, ухвалених на рівні Європейського Союзу або на рівні Ради Європи", - повідомила Віце-прем’єр-міністр України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-